RECEPT ZA STARI SRPSKI KOLAČ KOJI SE PRAVI OČAS POSLA: Ipak, od RERNE zavisi 1 BITNA STVAR
Foto: Printscreen/Youtube/Natašine Slastice

preukusno

RECEPT ZA STARI SRPSKI KOLAČ KOJI SE PRAVI OČAS POSLA: Ipak, od RERNE zavisi 1 BITNA STVAR

Sitni kolačići od oraha koji se tope u ustima

Objavljeno:

Po ovom receptu uspevaju svaki put.

Sastojci:

2 belanca

250 g šećera u prahu

200 g seckanih oraha

300 g mlevenih oraha

1/4 soka od jednog limuna

Napomena: Orasnice se prave jako brzo, bitno je da dok se peku budete uz njih i nadgledate jer mogu brzo da dobiju jaču boju i suviše se osuše. Vreme pečenja zavisi od vase rerne.

Orasnice
foto: Printscreen/Youtube/Natašine Slastice

Priprema:

1. Belanca mutite dok ne dobijete gusti beli šam. U sneg od belanaca dodate sitni šećer i mutite dok se ne dobije jos gušća masa. Na kraju dodate mlevene orahe i sok od limuna (ne dozvolite da upadne mesnati deo limuna).

2. Dobro izmešajte, ali ni slučajno mikserom već drvenom varjačom blago okrećite belanaca sa orasima.

3. Veliku tespiju prethodno pripremite, stavite na nju papir za pečenje. Testo podelite na otprilike 50 komada-kuglica. Svaku kuglicu dlanovima formirati u valjak (5 cm), uvaljati u seckane orahe i blago krajeve saviti ka unutrašnjosti da se dobije oblik orasnice kao na slici.

4. Orasnice stavljate u rernu zagrejanu na 200 stepeni ali odmah smanjujete na 100 stepeni.

Treba da se suše oko 20 minuta, sve zavisi od jačine rerne. Kada se ispeku izvadite tespiju i ostavite tako da se još ohlade i stegnu pa tek onda vadite iz tepsije.

(Espreso / serpica.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.