DUNAVSKI TALASI SA JABUKAMA: Dvobojni kolač fenomenalnog preseka preliven čokoladom (VIDEO)
Kolač Dunavski talasi, Foto: PRINTSCREEN/YOUTUBE/PRZEPISKI

PREUKUSAN JE

DUNAVSKI TALASI SA JABUKAMA: Dvobojni kolač fenomenalnog preseka preliven čokoladom (VIDEO)

Ako volite da spremate nove, zanimljive kolače originalnog ukusa, ovo je predlog za vas!

Objavljeno:

Dunavski talasi je dvobojni kolač sa jabukama potopljenim u njega, krem filom i čokoladnom glazurom na vrhu. Zahvaljujući jabukama nastaje karakterističan talas. Kolač nije komplikovan za pripremu, a pored toga, izgleda lepo na tanjiru. Dunavske talase vredi pripremiti za posebne prilike kao što su praznici ili važne porodične proslave. Biće i odlična svakodnevna užina za popodnevnu kafu, kada poželite da se zasladite.

Sastojci:

Za podlogu:

250 g brašna

5 jaja

180 g putera (sobne temperature)

2 kašike praška za pecivo

160 g šećera

2 ravne kašike kakaoa

1 kašičica cimeta

Beli fil:

500 ml slatke pavlake

250 g maskarpone sira

2 kašike šećera u prahu

1 krem-fiks

Glazura:

100 ml slatke pavlake

100 g crne čokolade

Još:

3-4 jabuke

Priprema:

Prosejte brašno u činiju zajedno sa praškom za pecivo. Odvojite belanca od žumanaca. Mekani puter izmiksajte sa šećerom, a zatim, mešajući, postepeno dodajte jedno po jedno žumance. Postepeno dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. U posebnoj posudi umutite belanca sa prstohvatom soli u čvrst sneg. U testo dodati umućen sneg od belanaca i sve lagano izmešati drvenom kašikom. Gotovo testo podeliti na dva dela. Dodajte kakao i cimet u jedan deo. Mešajte dok se ne sjedini. Na pleh dimenzija 24×24 cm, obložen papirom za pečenje, staviti svetlu smesu i izjednačiti. Stavite kakao masu na to i izjednačite.

Ogulite jabuke i isecite ih na komade. Stavite ih jednu pored druge na tortu i lagano pritisnite u tortu. Pleh stavite u rernu zagrejanu na 170 C i pecite 50 minuta, dok se ne dobije takozvani suv štap. Ostavite da se ohladi nakon pečenja. Krem krema:

Umutiti ohlađenu kremu sa maskarpone sirom i šećerom u prahu. Na kraju mućenja dodati krem-fiks da se masa stegne. Stavite kremu na tortu. Čokoladni premaz:

Dobro zagrejte glazuru. Zatim dodajte komadiće čokolade i mešajte dok se ne rastvori. Ostaviti da se ohladi, pa preliti kremom. Stavite tortu u frižider dok se potpuno ne stegne, najbolje preko noći.

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.