OVO JE ISTINA O POREKLU HALIDA BEŠLIĆA! Region neće moći da DOĐE SEBI, toliki je šok
Foto: Marina Lopičić

otkrivamo

OVO JE ISTINA O POREKLU HALIDA BEŠLIĆA! Region neće moći da DOĐE SEBI, toliki je šok

Bešlić je završio tesarski zanat i višu školu za poslovođu

Objavljeno: 09:46h

Halid Bešlić bosanskohercegovački je pevač narodne i pop-folk muzike.

Otac Halida Bešlića Mujo, koji je upravljao šumskim gazdinstvom i bio pri vojsci, umro je 1. aprila 2016. kao 83-godišnjak u sarajevskoj bolnici; Halid je tada bio na američkoj turneji, ali je stigao na dženazu koja je obavljena u selu kod Olova gde je Mujo živeo od početka Rata u BiH 1992. Majka Behara je bila domaćica.

Bešlić je završio tesarski zanat i višu školu za poslovođu.

Bešlić se muzikom bavio u ranoj mladosti, prateći muzikalnu porodicu s majčine strane. Nastupao je na školskim i mesnim priredbama i delovao kroz kulturno-umetnička društva (najviše vremena proveo u KUD „Zijo Dizdarević”).Nakon što je u Jugoslovenskoj narodnoj armiji odslužio obavezni vojni rok (pevajući u vojnom orkestru), Bešlić se iz Knežine preselio u Sarajevo i počeo da nastupa u lokalnim restoranima. Posle nekoliko godina, njegova prva muzička izdanja — osam singlova između 1979. i 1982. godine — objavio je Diskoton, a prvi studijski album pod nazivom Sijedi starac izašao je 1981. godine od istog izdavača.

Do 1984. godine postao je poznatiji, popularnim pesmama poput Neću, neću dijamante i Budi uvijek sretna slušanim širom SFRJ.

Tokom 1980-ih Bešlić je objavio osam albuma, sa hit pesmama Vraćam se majci u Bosnu, Sjećam se, Hej, zoro, ne svani i Eh, kad bi ti.

1 / 7 Foto: Print Screen Youtube

Imao i više hitova u 2000-im i 2010-im. Na albumu Prvi poljubac iz 2003. godine nalazi se istoimeni hit. Pesma Miljacka, nazvana po bosanskohercegovačkoj reci, predstavljena je na njegovom albumu 08 iz 2007, a numere Štiklom o kamen i Kad zaigra srce od meraka na Romaniji iz 2013.

Bešlić je snimio ukupno 18 albuma i preko 200 kompozicija te izveo veliki broj koncerata u domovini i drugim zemljama sveta.

Halid Bešlić se oženio Sejdom u novembru 1977. godine.

Tokom raspada SFRJ 1990-ih, u Bosni i Hercegovini je izbio rat; Bešlić je organizovao više od 500 humanitarnih koncerata širom Evrope za žrtve u svojoj domovini. Pomagao je i ugrožene u poplavama u BiH maja 2014. i bavio se drugim humanitarnim aktivnostima.

Za vokalni doprinos muzičkoj umetnosti dobio je brojne nagrade (uz to je član Udruženja muzičara Bosne i Hercegovine) i ostvario značajan finansijski uspeh. Vlasnik je benzinske pumpe i hotela na periferiji Sarajeva (Semizovac, Vogošća), a promovisao je i brend HB kafe.

Pojavio se u seriji Ubice mog oca; u jednoj od scena u kafani, uz pratnju srpskih muzičara, izvodi pesmu Ja bez tebe ne mogu da živim.

Rođen je 20. novembra 1953. godine u zaseoku Vrapci u selu Knežina kod Sokoca.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.