OVO POVRĆE NIKAKO NE SMETE DRŽATI U FRIŽIDERU: Svi pravimo ISTU GREŠKU, a evo zašto NE bismo SMELI!
Ilustracija, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU!

OVO POVRĆE NIKAKO NE SMETE DRŽATI U FRIŽIDERU: Svi pravimo ISTU GREŠKU, a evo zašto NE bismo SMELI!

Šargarepe mogu biti u frižideru, ali ih treba ukloniti iz ambalaže u kojoj se pakuju u prodavaonicama

Objavljeno:

Većinu južnog voća ne bi trebalo da čuvate u frižideru, tvrdi Dajetlind Hanrijder, profesorka prehrambenih nauka na njemačkom Univerzitetu Anhalt. Problem stvara plin etilen.

Taj gas proizvode jabuke zbog čega će voće smešteno u njihovoj blizini brže truleti. Takav gas proizvodi i paradajz koji u frižideru brže gubi aromu. Avokado, kruške, smokve, nektarine, šljive takođe proizvode etilen.

Najosetljivije povrće na hladnoću su patlidžani. I dok se s paradajzom možda odlično slažu u jelima, njihova osetljivost na etilen ukazuje da ih treba čuvati podalje od njega.

Ako se ispravno čuva, na temperaturama od 10 do 13 stepeni, patlidžani mogu ostati sveži maksimalno deset dana.

1 / 5 Foto: Printscreen/Instagram

Mahunarke ne bi trebalo čuvati duže od tri dana na hladnom i suvom mestu. Karfiol još i kraće, dan ili dva. Ako se pojave crne mrlje, to su plesni i karfiol više nije za jelo.

Takva plesan čak može sadržati i otrovne, kancerogene sastojke. Ne pomaže ni ako se mrlje odrežete jer pored njih na cvetu se nalaze i one nevidljive golom oku.

Šargarepe mogu biti u frižideru, ali ih treba ukloniti iz ambalaže u kojoj se pakuju u prodavaonicama. Šargarepe zajedno mogu u frižideru da stoje nedelju dana, ali oprane, očišćene i skladištene pojedinačno biće dobre i četiri nedelje.

(Espreso / Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.