Šta sve morate da uradite na Badnje veče? (VIDEO)
Foto: Reuters

srećan praznik

Šta sve morate da uradite na Badnje veče? (VIDEO)

Badnji dan simbolično predtavlja početak nove godine i na taj dan se odlučuje o sudbini kuće i ukućana u narednom jednogodišnjem periodu
Objavljeno: 16:54h

Badnji dan najavljuje veliki hrišćanski praznik Božić, a tradicionalno na Badnje veče porodica se okuplja. Mnogi običaji se tiču hrane i šta sme i ne sme da se jede taj dan, a većina vernika tog dana posti.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Od jela se sprema pasulj, kiseo kupus, pite od oraha ili pite od višanja i riba. Sa trpeze ne sme da izostane ni med koji se jede sa orasima, a nakon toga se čuva u kući kao lek.

Šta sve morate imati na trpezi za Badnje veče? (FOTO) (GIF)

Jedno od najstarijih verovanja je da je pasulj najbolja hrana za dušu pokojnika, a pored hrane simboliku ima i piće. Na Badnje veče se pije vino ili rakija, ali prema verovanju ono se ne sme popiti do kraja, odnoso čaša ne sme da ostane prazna.

Badnji dan simbolično predtavlja početak nove godine i na taj dan se odlučuje o sudbini kuće i ukućana u narednom jednogodišnjem periodu.

Pred veče domaćin unosi u kuću badnjak i slamu, on kuca na vrata, a kada pitaju ko je on odgovara: Badnjak vam dolazi u kuću.

Želimo Vam da veče provedete u miru sa svojim najbližima!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.