DA LI ZNATE KOLIKO GODINA IMA DRITAN ABAZOVIĆ? Patosiraćete se
Dritan Abazović, Foto: printscreen

moŽEte li pogoditi?

DA LI ZNATE KOLIKO GODINA IMA DRITAN ABAZOVIĆ? Patosiraćete se

Predsednik je Građanskog pokreta URA (Ujedinjena reformska akcija) i tu funkciju obavlja od aprila 2017. godine

Objavljeno:

Dritan Abazović jeste crnogorski političar albanske nacionalnosti. Od 2022. godine je predsednik Vlade Crne Gore, a prethodno je, od 2020. do 2022, obavljao funkciju potpredsednika Vlade Crne Gore.

Predsednik je Građanskog pokreta URA (Ujedinjena reformska akcija) i tu funkciju obavlja od aprila 2017. godine.

Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Ulcinju. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka, smjer Politikologija, Univerzitet u Sarajevu, stekavši zvanje diplomiranog politikologa. Bio je student generacije i dobitnik “Zlatne značke” i “Zlatne povelje” Univerziteta u Sarajevu. Magistrirao je 2008. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore, na smjeru Međunarodni odnosi. Doktorirao je 2019. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Dugogodišnji je saradnik nevladinih organizacija iz oblasti ljudskih prava, evroatlantizma i građanskog aktivizma. Bio je angažovan na projektima u vezi sa promocijom multikulturalizma u post-konfliktnim zonama bivše Jugoslavije. Učesnik je međunarodnih programa, konferencija i seminara. Specijalizovao se na nekoliko studijskih programa. Usavršavao se na Univerzitetu u Oslu, gdje je završio „Studije mira”, a bio je učesnik stručnih programa u SAD-u, Luksemburgu, Austriji, Belgiji, Španiji, Sloveniji.

1 / 6 Foto: Al Džazira printscreen

Kao predavač je između ostalog bio angažovan na Institutu za tehnologiju MSU, Iligan (Filipini) na temu „Istočna Evropa”, kao i na Bilgi Univerzitetu u Istanbulu na temu „Novi koncept ljudske bezbednosti u političkom sektoru”. Radio je kao demonstrator na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu na predmetima Prof. dr Esada Zgodića, zatim kao izvršni direktor u Televiziji Teuta i izvršni direktor NVO Mogul u Ulcinju. Radno iskustvo stekao je i kao profesor u srednjoj školi „Drita” u Ulcinju, gde je predavao predmete Sociologija kulture, Komunikologija i Istorija religije. Svoju prvu knjigu „Kosmopolitska kultura i globalna pravda” objavio je 2010. godine. Do sada je objavio i desetak naučih radova u domaćim i međunarodnim časopisima, pretežno iz oblasti političke filozofije i međunarodnih odnosa. Od 2012. godine je član Parlamenta Crne Gore. Govori engleski i albanski jezik.

Abazović je bio jedan od osnivača političke partije Pozitivna Crna Gora 2012. godine. Na Izborima za poslanike u Skupštinu Crne Gore 2012., ova partija je osvojila 7 mandata, čime je Abazović postao najmlađi član tog saziva Skupštine Crne Gore. Nakon podela u partiji, 2014. godine, Abazović napušta Pozitivnu Crnu Goru, te funkcioniše kao nezavisni poslanik do 2015. godine kada se priključuje novoosnovanoj Ujedinjenoj reformskoj akciji (URA) 2015. godine. Trenutno je na funkciji predsjednika URA-e i njen je poslanik u Skupštini Crne Gore.

Na izborima za narodne poslanike Crne Gore 2020. Abazovićeva koalicija „Crno na bijelo” je osvojila 5,53 odsto glasova, odnosno za njih je glasalo 22.649 ljudi. Ovim rezultatom dobili su četiri mandata koja su se pokazala kao presudna jer je toliko trebalo opozicionim koalicijama („Za Budućnost Crne Gore” /27 mandata/ i građanska „Mir je naša nacija” /10/) da bi imale vladajuću većinu — 41 mandat svega — posle 30 godina vlasti Mila Đukanovića i DPS-a.[4] Abazović je posle izbora izjavio:

Crna Goro, neka ti je srećna sloboda. Trideset godina smo čekali da se smeni vlast. Mnogi nisu verovali. Ali ovi ljudi jesu. Svima neka je srećno. Rekli smo da ćemo ispisati istoriju i ispisali smo je. Neka je sretno i ljudima koji su glasali DPS. Oni nisu neprijatelji Crne Gore. Mafija više neće vladati. Svi su dobro došli na pravu stranu istorije, i na pravdu, i na Ustav. Dobili smo mafiju, bez novca, samo srcem i samo znanjem. Popijte nešto, slavite, upalite baklju slobode!

Dritan Abazović rođen je u Ulcinju, 25. decembara 1985. i ima 36 godina.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.