5 SAVETA DA "PREŽIVITE" POST DOK STE NA KETO DIJETI
Foto: Printscreen/Youtube/JelajelenaPetrovic

POSLUŠAJTE SAVETE

5 SAVETA DA "PREŽIVITE" POST DOK STE NA KETO DIJETI

Iz razloga što sve veći broj vas pokušava da se hrani zdravo, primena keto ishrane jeste jedan od načina kako to možete postići.

Objavljeno:

Ukoliko ste odlučili da uz ketu ishranu pokušate i da postite, ne treba da budete zabrinuti jer je moguće usaglasiti ova dva načina zdrave ishrane.

Potrebno je samo da malo modifikujete pristup u organizaciji obroka, a u nastavku teksta mi ćemo vam pružiti nekoliko jednostavnih saveta kako to možete i ostvariti:

UNOSITE VIŠE ZDRAVIH MASTI IZ BILJNIH NAMAZA I ORAŠASTIH PLODOVA

Unos zdravih masnoća predstavlja jednu od dve najbitnije stvari u keto ishrani. Princip „jedi zdrave masti da bi gubio salo“ moguće je ostvariti ukoliko su one osnovni makronutrijent. Pošto na postu ne smete jesti masti životinjskog porekla, trebalo bi da nađete adekvatnu zamenu za njih.

Purissima biljni namazi, orašasti plodovi, avokado,maslinovo i hladno ceđeno suncokretovo ulje, sadrže zdrave, nezasiđene masti koje nam pružaju dovoljno energije za rad i omogućavaju našem telu da sagoreva salo. Trebalo bi da ih konzumirate za doručak ili večeru, mada ulja mogu biti i deo pripreme svakog obroka. Kombinujte ih sa povrćem ili ribom, dok šaka badema, indijskog oraha ili golica mogu da vas zasite kao deo užine i pomognu vam da uspostavite ketozu bez koje nema brzog mršavljenja.

pijaca, Beograd, Voće, Povrće
foto: Emilija Jovanović

UMESTO BELOG BRAŠNA I PECIVA JEDITE VIŠE LISNATOG POVRĆA

Za značajno brže mršavljenje, pored većeg unosa zdravih masti, potrebno je da eliminišete namirnice poput belog hleba, grickalica, slatkiša i sokova. Preporučena količina dozvoljenih ugljenih hidrata na dnevnom nivou u sklopu deto ishrane je 20 do 30 grama, mada u praksi to može biti i oko 50 grama.

Ovaj podatak omogućava da budete na keto ishrani čak i dok postite. Umesto uobičajnog posnog menija u kojem se nalaze velike količine hleba i mahunarki, uključite u ishranu više pečuraka, povrća poput paradajza, krastavaca, paprike, patlidžana, karfiola, brokolija ili spanaća. Ovakav pristup će vam omogućiti da se osećate sitim, a ujedno vas zadržati u okvirima keto ishrane.

POVEĆAJTE UNOS PROTEINA IZ RIBE I ZELENOG POVRĆA

Adekvatan unos proteina važan je u svakoj vrsti ishrane, a samim tim ni keto nije izuzetak. Proteini imaju veliki broj uloga, a njihov nedostatak može da prouzrokuje pad imuniteta, gubitak korisne mišićne mase i narušavanje telesnog držanja. Minimum koji treba da unesete tokom dana iznosi oko 1 gram po kilogramu telesne mase. Pošto se nalazite na postu, izbor kvalitetnih proteina je sužen, ali postoje namirnice koje su njima bogate. Ukoliko imate 80 kilograma, treba da pojedete oko 250-300 grama morske ribe, Purissima namaz za doručak ili večeru i parče tofu sira. Time sigurno ispunjavate preporučen unos ovog makronutrijenta na dnevnom nivou.

Zeleno povrće poput brokolija, kelja, patlidžana ili bukovače sadrži kvalitetne proteine, koji će vam sigurno pomoći da dostignete i održite ketozu dok postite.

Voda
foto: Profimedia

2,5 LITARA VODE ILI ČAJA UBRZAVA METABOLIZAM I POJAČAVA KETOZU

Svi znamo koliko je važno da redovno pijemo vodu. A da li to i radimo? Verovatno ne, ili barem ne onoliko redovno koliko bi trebalo. Ako niste znali, hidratacija je u keto ishrani podjednako važna kao i izbor namirnica. Bez adekvatnog unosa tečnosti, nemoguće je izgubiti kilažu i i postići ketozu. Dva i po litara vode dnevno, uglavnom je dovoljno da nas rehidrira i osveži. To je čuvenih 8-9 čaša vode koje treba da popijemo u toku dana.

Ako spadate u grupu onih koji nemaju naviku da piju vodu redovno, pokušajte čajevima da se rehidrirate. Čaj od peršuna pomaže da izbacimo višak vode iz organizma, čime ubrzavamo proces mršavljenja. Zeleni i crni čaj sadrže kofein koji će vas razbuditi i koji će vam ubrzati metabolizam. Nana, kamilica i čaj od đumbira sadrže visoku koncentraciju antiokcidanasa koji nam pomažu da se očistitmo od slobodnih radikala i štetnih produkata metabolizma. Prema tome, umesto da pijete sokove i zaslađene napitke, čajevi su odličan izbor za rehidraticiju i uspostavljanje balansa elektrolita u telu.

Međutim, nije svejedno kada pijete vodu ili čajeve. Ako to radite u toku obroka ili neposredno posle, može doći do otežanog varenja, zbog čega se često osećate pospanim i nadutim. Tako bi trebalo da popijete čašu vode pola sata pre obroka, a 2 čaše sat i po nakon obedovanja.

Šolja čaja od kamilice 30 minuta pre odlaska na spavanje, omogućava nam da imamo miran san, dok zeleni čaj rano ujutru menja šolju kafe.

Jabuka
foto: Profimedia

IZRENDAJTE JABUKU I DOBIĆETE SAVRŠENU VOĆNU UŽINU

Voće se nalazi na spisku namirnica koje ne treba konzumirati ukoliko želimo da budemo na standardnoj keto ishrani. Međutim, ako postimo, možemo malo odstupiti od uobijčanih keto principa.

Banane, urme i lubenice sadrže dosta šećera tako da ne bi trebalo da ih jedemo ni tokom posta. Sa druge strane, mandarine, pomorandže, maline, jagode, kupine i kruške nemaju toliko kalorija, zbog čega nam se može progledati kroz prste ukoliko ih nekada uvrstimo u ishranu.

Ukoliko ste ljubitelj voća, postite, a hoćete da zadržite sebe u okvirima keto ishrane, predlažemo da izrendate jednu jabuku srednje veličine i polijete malo cimeta i maslinovog ulja preko. Ovakvu smesu trebalo bi da dobro promešate i ostavite da odstoji 10 do 15 minuta. Nakon toga iscedite sok i lagano sažvađite izrendanu jabuku.

Užina poput ove znatno ubrzava metabolizam i podstiče organizam na oslobađanje onih enzima koji sagorevaju masti. Vrlo je efikasan obrok ako se bavite rekreativno sportom, a imate problem sa pospanošću i manjkom znojenja. Tada rendana jabuka stupa na scenu, jer podstiče naše znojne žlezde na pojačano znojenje, odavanja viška vode i odrađivanje boljeg treninga.

Ako vam se ne sviđa ukus rendane jabuke, trebalo bi da je pomešate sa Purissima mediteran namazom. Zdrave masnoće iz našeg namaza u kombinaciji sa cimetom i dijentim vlaknima iz jabuke, daju telu dovoljno energije za rad, a mozgu informaciju da smo konzumirali kvalitetan obrok. Takođe, jetra se na ovako dodatno stimuliše na stvaranje keto tela, koja su suštinski važna za pojačano gubljenje sala u predelu struka i butina.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.