DOKTOR 5 GODINA NIJE KORISTIO SAPUN I DEZODORANS, OVO MU SE DESILO SA TELOM (VIDEO)
Džejms Hamblin, Foto: Printscreen/Youtube/Sunrise

au

DOKTOR 5 GODINA NIJE KORISTIO SAPUN I DEZODORANS, OVO MU SE DESILO SA TELOM (VIDEO)

On ističe da svakodnevno korišćenje sapuna i dezodoransa nije neophodno

Objavljeno: 15:22h

Fizijatar i predavač sa Jejla, Džejms Hamblin, otkrio je da godinama uopšte nije koristio sapun i dezodorans, ali i kako je to uticalo na njegovo telo.

On je sproveo čudan higijenski eksperiment o kojem je pisao u svojoj knjizi Čistoća: Nova nauka o koži, piše Informer.

Prvenstveno je bio zainteresovan za nauku o mikrobiomima, zbog čega je i započeo ovo istraživanje nakon što se preselio iz Kalifornije u Bruklin.

– Odlučio sam da učim o mikrobiomima i da uložim svoj maksimum – kaže on.

Nacionalna institucija za istraživanje ljudskog genoma definiše mikrobiom kao kolektivni genom mikroba (sastavljen od bakterija, bakteriofaga, gljivica, protozoa i virusa) koji žive unutar i na ljudskom telu.

Hamblin ističe da se previše čistimo, što zapravo skida trilione mikroba koji se nalaze na našoj koži i u našem imunom sistemu, koje nas štite od bakterija.

– Oni nisu samo bezazleni, već imaju i važnu funkciju za našu kožu. Oni pomažu našem imunom sistemu da uče kako da reaguju (ili ne reaguju) na eksterne okidače – kaže Džejms.

Hamblin je objasnio šta mu se dogodilo kada je prestao da koristi sapun – njegova koža je “postala manje masna”.

– Kako sam postepeno koristio sve manje i manje, bilo mi je i potrebno sve manje i manje proizvoda. Moja koža je polako postala manje masna i imao sam manje ekcema.

A tek miris je ono što je mnoge, pa i njega samog posebno iznenadilo:

– Nisam mirisao na bor ili lavandu, ali isto tako nisam imao miris luka, koji mi se ranije javljao pod pazuhom, a koji sam zamaskirao dezodoransom. Odjednom mi je prošao dan i bez dezodoransa – dodaje Džejms i kaže kako je njegova devojka rekla da jednostavno “miriše kao osoba”.

Fizijatar veruje da su naši prirodni mirisi dosta blaži nego što mislimo.

– Znamo iz istorijskih zapisa da su ljudi definitivno mirisali loše. Jednostavno nismo još prihvatili sve mirise – zaključuje Džejms.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.