IZ BOSANSKE MAHALE PRAVO NA VAŠ ASTAL: Najlakši recept za PITU ZELJANICU, 1 trik će vam OLAKŠATI PRIČU
Pita, Foto: Printscreen/Youtube/Home kitchen with Danny

bosanska kuhinjA

IZ BOSANSKE MAHALE PRAVO NA VAŠ ASTAL: Najlakši recept za PITU ZELJANICU, 1 trik će vam OLAKŠATI PRIČU

Ovi specijaliteti bosanske kuhinje s izvorom u turskoj kuhinji imaju mnoge recepte i trikove.

Objavljeno:

Dobro je poznata tvrdnja da je burek samo onaj s mesom, sve ostalo su pite.

Ovi specijaliteti bosanske kuhinje s izvorom u turskoj kuhinji imaju mnoge recepte i trikove.

Bureci i pite obično se pripremaju od domaćeg vučenog testa (jufki) te pune različitim nadevima, a svaka porodica u Bosni ima svoju tajnu za savršenu pripremu tih jela. Pita zeljanica, recimo, ne radi se od zelja, iako joj to ime sugeriše. Naprotiv, ono što se u Bosni naziva zeljem, kod nas je blitva.

Pita
foto: Printscreen/Youtube/Home kitchen with Danny

Mi vam donosimo recept za najlakšu verziju pite zeljanice – onu s već gotovim korama za pite i savijače koje se mogu kupiti u trgovinama.

Ovaj trik znatno će skratiti proces pripreme i olakšati vam posao.

Sastojci za najlakšu pitu zeljanicu:

500 g gotovih kora za pite

500 g sveže blitve

500 g svežeg sira

300 g kiselog mleka

3 jaja

sol po želji

ulje za premazivanje

Priprema pite zeljanice:

Zagrejte rernu na 200 Celzijevih stepeni.

Pripremite okrugli kalup za pečenje pite zeljanice. Iznutra ga dobro namastite uljem ili maslacem i stavite sa strane.

Nakratko blanširajte blitvu ocedite višak vode i pustite da se ohladi. Blitvu naseckajte na sitnije delove, pomešajte ga sa svežim sirom, kiselim mlekom i izmućenim jajima, a sve zajedno začinite sa soli po želji.

Kupovnu koru premažite s malo ulja pa stavite deo nadeva uz rub. Zarolajte koru poput palačinke te je položite u okrugli kalup.

Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav nadev i kore. Slažite nadeveno testo izvana prema unutra dok ne popunite celi kalup. Vrh pite premažite s još malo ulja.

Stavite peći u prethodno zagrejanu rernu oko 20 do 30 minuta, odnosno dok testo ne dobije lepu zlatno smeđu boju.

Poslužite toplo.

Prijatno !

(Espreso/Zadovoljna.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.