Osobe s ovim tegobama češće imaju srčani ili moždani udar (FOTO) (GIF)
Foto: Shutterstock

obratite pažnju!

Osobe s ovim tegobama češće imaju srčani ili moždani udar (FOTO) (GIF)

Na razvoj bolesti utiče niz elemenata, a ljudi koji se muče sa pojedinim tegobama imaju veću šansu da dobiju problem sa srcem
Objavljeno:

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Na razvoj bolesti utiče niz elemenata, a osobe koji se muče sa ovakvim tegobama imaju veću šansu da imaju veće zdravstvene probleme. Statistike pokazuju da žene koje pate od migrena imaju veću verovatnoću da dobiju srčani ili moždani udar u srednjim godinama.

Soda bikarbona vam može spasiti život, ali samo ako je koristite na ovaj način! (FOTO) (GIF)

U američkoj studiji sprovedenoj na 115 hiljada žena, u dve decenije otkriveno je da one koje imaju učestale migrene stvaraju 50 procenata veću verovatnoću za probleme sa srcem.

foto: giphy

Žene koje su učestvovale u istraživanju od 25 do 42 godine nisu imale nikakvih problema sa srcem na početku istraživanja. Ali na kraju, njih 1329 pretrpelo je 678 srčanih udara i 651 moždanih, a 223 žene su podlegle posledicama srčanih problema (manje od 0,2 procenta učesnica).

foto: Thinkstock

Skoro svakoj šestoj ispitanoj ženi je dijagostikovana migrena. U toku narednih godina te žene imale su 50 procenata veću šansu da obole od kardiovaskularnih bolesti - 39 procenata povećan rizik od srčanog udara, 62 procenta veći rizik od moždanog udara i 37 procenta veću šansu za smrt zbog komplikacija sa srcem.

foto: giphy

Žene koje pate od migrena češće imaju visok krvni pritisak, visoku količinu holesterola i povećanu telesnu težinu. Stručnjaci naglašavaju da to ne mora biti jedina veza, ali smatraju da su migrene deo istih bioloških problema koji uzrokuju sve endovaskularne probleme, unutar krvnih sudova. Stanje je uvek individualno, pa stručnjaci smatraju da pojedinci ipak imaju manju opasnost od moždanog udara, čak i ako pate od migrena.

foto: Giphy

- To je samo statistika, a suština je u tome da je svaka osoba jedinka za sebe i da svaku osobu sa migrenom treba gledati kao posebnu, sa svojim ličnim rizicima i elementima koji ih štite. Ne smete generalizovati. - kaže neurolog Vida Demarin. Ona ističe da se migrena može držati pod kontrolom tako da se ustanove koji faktori stvaraju migrenu.

foto: Thinkstock

Oni su za svaku osobu različiti, zato ih treba gledati individualno. Tu spadaju pojedine vrste hrane (najčešće plodovi mora, začinjena hrana, agrumi, crno vino, zreli sirevi i sl.), zatim pušenje, nedovoljno sna i previše stresa. Trebalo bi da pijete dovoljno vode, uvek doručkujte, opustite se u toku dana i idite u isto vreme na spavanje svako veče. Nemojte sedeti za računarom bez pauze predugo.

foto: Thinkstock

Hronične migrene su povezane sa promenama u načinu na koji telo prelazi između faze sna, prekidajući odmor. Loše spavanje može veoma pogoršati glavobolju.

Migrene kod žena dovode do visokog krvnog pritiska u toku trudnoće, dok neke studije povezuju hipertenziju sa hroničnim migrenama kod odraslih. Temelj se nalazi u smetnjama u autonomnom nervnom sistemu koji reguliše pritisak i puls.

foto: Giphy

Neke vrste migrena izazivaju kratkotrajni gubitak ili promenu vida, a ređe i dupliranje pred očima koje može trajati nedeljama nakon što se bol u glavi smanji. Iznenadni gubitak sluha u vremenu od 72 sata pojavljuje se dvostruko češće kod onih sa hroničnim migrenama. Lekari sumnjaju da te dve pojave spaja oštećenje sitnih krvnih sudova u uhu.

foto: giphy

Jedna migrena obično traje nekoliko sati ili dana, ali zdravstveni uzroci hroničnih migrena mogu ugroziti kvalitet života. Obratite se lekaru, kako bi vam pomogao u borbi protiv njih. U jednom istraživanju, trećina bolesnika sa hroničnim migrenama žalila se na fibromijalgiju (bolove u mišićima, umor i depresiju), a to je znatno više od četiri procenta nego u opštoj populaciji. Bilo koja vrsta hroničnog bola tera mozak da drugačije obrađuje signale bola. Konstantne glavobolje nadražuju odgovor tela na bolove, a to uzrokuje pojačane bolove.

foto: Thinkstock

Oko tri četvrtine žena pati od svakodnevnih glavobolja koje uključuju vrtoglavicu, mučninu i bolove. Ako učestalo uzimate lekove protiv glavobolje, i to više od dva ili tri puta sedmično, razvijate glavobolje koje se ponavljaju. Delovanje leka prestaje svaki put sve brže, a bol se vraća jača nego pre uzimanja.

foto: Thinkstock

(Espreso.co.rs / Izvor: 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.