jeste li znali?
EVO ŠTA SE DESI AKO SALATU OD OVE BILJKE JEDETE SVAKODNEVNO: Trebate znati ukoliko cenite vaše ZDRAVLJE
Ljudi je uglavnom koriste za lečenje anemije i jačanje kardiovaskularnog sistema jer je bogata gvožđem i može da poboljša cirkulaciju
Kako starimo, različite telesne funkcije se usporavaju što dovodi do problema kao što su opstrukcija debelog creva i gubitak vida. Ponekad se masnoća može nakupiti u jetri i uzrokovati probleme koji mogu ozbiljno oštetiti vaše zdravlje. Na sreću, postoji jednostavan prirodni lek koji može pomoći u ovim slučajevima – cvekla. Cvekla je evropsko crvenkasto povrće koje nije preterano popularno zbog neobičnog ukusa. On je, pak, bogat esencijalnim hranljivim materijama i nudi brojna lekovita svojstva. Može ukloniti masnoću iz jetre i sprečiti opstrukciju debelog creva, kao i povratiti vid.
Ljudi je uglavnom koriste za lečenje anemije i jačanje kardiovaskularnog sistema jer je bogata gvožđem i može da poboljša cirkulaciju. Cvekla sadrži dva retka sastojka nazvana betain i triptofan, koji smanjuju stres i smiruju nerve, a poseduje i antiinflamatorna i antioksidativna svojstva koja je čine idealnim oružjem protiv raka.
Evo kako možete da pripremite super zdravu salatu od cvekle koja će poboljšati vaše opšte zdravlje:
SASTOJCI:
2-3 cvekle
2 crna luka
maslinovo ulje
sirće
prstohvat soli
PRIPREMA:
Očistite cveklu i kuvajte dok ne omekša, a zatim je iseckajte na male komadiće i stavite u činiju. Imajte na umu da cvekla ne mora biti potpuno skuvana i mekana. Može da se kuva svega desetak minuta, tek toliko da se dezinfikuje, jer raste u zemlji.
Naravno, cvekla je tada tvrda, ali možete i tako da je narendate. Ponovite postupak sa lukom i dodajte ga u činiju, pa dodajte malo ulja, soli i sirćeta i poslužite ukusnu salatu.
Svakodnevna konzumacija će očistiti debelo crevo, jetru i poboljšati vid. Kao što vidite, cvekla je izuzetno hranljiva i zdrava, zbog čega bi trebalo da postane deo vaše ishrane.
Iako mnogi ne znaju, njeno lišće se jede i veoma je zdravo
Bogato je vitaminom A
Jedna porcija lišća cvekle, oko 38 grama, obezbeđuje skoro polovinu dnevne preporučene doze vitamina A. On je antioksidans rastvorljiv u mastima, a važan je za reproduktivni i imunološki sistem, kao i za zdravu, blistavu kožu.
Ima velike količine vitamina C
Poznato je da vitamin C pomaže u jačanju imuniteta neophodnog za borbu protiv gripa i prehlade. Zeleni deo cvekle sadrži veliku količinu ovog vitamina, stoga je naročito važno jesti ih tokom zime.
Bogato je polifenolima
Polifenoli sadrže antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju i sprečavanju najrazličitijih upala u telu. Polifenoli se mogu naći u zelenom delu cvekle kao i u korenu.
Kako konzumirati listove cvekle
Mnogi su u zabludi i skeptični u vezi sa listovima cvekle, unapred očekujući da nisu nimalo ukusni. Međutim, istina je da imaju blago slatkast ukus i mogu se jesti kao bilo koje drugo zeleno povrće. Od svežih listova cvekle možete napraviti salatu i začiniti po svom ukusu. Pošto su slatkastog ukusa, možete ih dodati u smuti od voća ili povrća i na taj način nutritivno obogatiti svoj obrok. Ako volite pesto, polovinu listova bosiljka zamenite listovima cvekle i zajedno s ostalim sastojcima stavite u blender.
Listove cvekle moguće je i kratko obariti pa poslužiti kao prilog uz meso ili ribu ili skuvati zajedno sa ostalim povrćem i pripremiti potaž ili okrepljujuću supu.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!