DA LI I VI "KRIZIRATE" ZA ŠEĆEROM? Verovatno niste ni svesni ZAŠTO SE TO DEŠAVA
Slatko, Foto: Profimedia

zdravlje

DA LI I VI "KRIZIRATE" ZA ŠEĆEROM? Verovatno niste ni svesni ZAŠTO SE TO DEŠAVA

Stručnjaci Michael Crupain, doktor preventivne medicine, i Mehmet Oza, kardiohirurg, otkrili su zašto se javlja želja za šećerom.

Objavljeno: 19:26h

Prekomeran unos šećera može dovesti do niza zdravstvenih problema uključujući dijabetes i bolesti srca. Stoga bi bilo poželjno unositi manje količine šećera. Međutim, veoma je teško kontrolisati želju za šećerom.

Stručnjaci Michael Crupain, doktor preventivne medicine, i Mehmet Oza, kardiohirurg, otkrili su zašto se javlja želja za šećerom.

Navike

Kako se ispostavilo, žudnja za šećerom često je posledica kondicioniranja s vremenom. Drugim rečima, to je navika.

"Imate stimulans, ponašanje i nagradu. U slučaju žudnje za šećerom, stimulans bi mogao biti završetak večere, ponašanje je jedenje slatkiša, a nagrada je kako se osećate - u ovom slučaju dobro", kaže dr. Crupain.

Hormon za ugodan osećaj koji se oslobađa nakon uživanja u omiljenom desertu zove se dopamin, a hormon koji reguliše nivo šećera u krvi zove se insulin.

"Kad jedemo šećer, insulin se povećava u primitivnim delovima našeg mozga, što je naš put do nagrade. To uzrokuje povećanje oslobađanja dopamina, zbog čega se osećamo dobro i pretvara naše ponašanje konzumiranja šećera u naviku", kazao je.

Kako bi otklonio naviku preteranog uživanja u slatkišima nakon jela, dr. Crupain predlaže pronalaženje zdrave, zamenske navike nakon večere kako bi "reprogramirali vaš mozak".

To može uključivati ​​telefonski razgovor s prijateljem, gledanje omiljene emisije ili opuštajuće kupanje. Takođe, visokokvalitetni slatkiši bez drugih stvari mogu biti zamena slatkiša niže kvalitete.

Hormoni gladi

"Drugi razlog zašto možda žudite za slatkišima mogao bi biti povezan s grelinom, koji je hormon gladi", kaže dr. Oz.

Ne jedete dovoljno ili ne održavate uravnoteženu prehranu nekoliko je razloga zašto vaše telo možda ne oslobađa dovoljno grelina.

"Studija provedena na miševima pokazala je da su miševi koji nemaju gen za grelin receptor jeli manje slatke poslastice nakon punog obroka, što je učinilo glodavce s genom receptora grelina još uvijek netaknutim", kaže dr. Oz.

Unošenje zdravih ugljenih hidrata može pomoći. Kako bi vaš šećer u krvi bio uravnotežen, dr. Oz preporučuje da jedete zdravu količinu proteina i hrane bogate vlaknima, to će vam dati gorivo koje vam je potrebno bez skokova šećera u krvi.

"Zdravi ugljeni hidrati uglavnom se sastoje od povrća poput mrkve, boranije, gljiva, luka, paradajza i paprike", kaže dr. Oz.

Nizak nivo serotonina

Ako ste se ikada zapitali zašto biste se mogli osećati kao da se nakon teškog dana morate prepustiti sladoledu, to može imati veze s vašim nivoima serotonina. Serotonin pomaže u regulaciji raspoloženja, pa je potpuno logično da naše telo žudi za njim kada smo anksiozni, pod stresom ili depresivni.

"Poznato je da niži nivoi serotonina u mozgu uzrokuju žudnju za šećerom. Dijete bogate šećerom poboljšavaju raspoloženje i ublažavaju anksioznost", dodaje.

Znamo da je to lakše reći nego učiniti, ali upravljanje anksioznošću i stresom definitivno može pomoći u suzbijanju te želje za šećerom.

"Nivo kortizola raste pod stresom i može uzrokovati da budete gladniji, potičući želju za šećerom", kaže Oz.

Kako bi upravljao nivoom stresa, dr. Oz predlaže vežbanje joge, meditaciju, slušanje muzike ili pokušaj učenja drugih tehnika opuštanja.

Nedostatak sna

Kada ste se zadnji put zaista dobro naspavali? Da je to bilo pre nekog vremena, to bi definitivno moglo doprineti vašoj želji za šećerom.

"Nedostatak sna povezan je s prejedanjem, posebno s prekomernom konzumacijom nezdrave hrane", kaže dr. Crupain.

Pokušajte zaspati oko osam sati noću kako biste imali manju verovatnoću da ćete se prejesti slatkišima.

Nedostatak hranljivih materija

Ako vam se zavrti u glavi bez šećera ili imate hronično jaku želju, vreme je da pozovete stručnjaka jer bi to moglo ukazivati ​​na dublji problem. Na primer, mogu nastati zbog neravnoteže šećera u krvi, poput hipoglikemije.

Međutim, nemojte odmah donositi zaključke. Kada vašem telu nedostaju određeni minerali koji su uključeni u regulaciju razine insulina, to bi moglo uticati i na vašu želju za slatkim. Na primer, kada naše telo ne dobiva dovoljno magnezijuma, imaće problema s dovođenjem energije u stanice i žudiće za šećerom kako bi pomogao u podizanju nivoa energije.

Bilo da se radi o nedostatku u prehrani ili dubljem zdravstvenom problemu, najbolje je konsultovati se sa stručnjakom. Oni vam mogu pomoći da utvrdite šta vam nedostaje, koliko vam je potrebno i osigurati da nedostatak hranjivih stvari ne dovodi do daljnjih problema.

Bonus video:

10:32

JA SAM KARMIČKI PREDODREĐENA ZA DRAME! Jelena Karleuša za Espreso o BORBI sa PORODICOM i pokretanju BIZNISA!

(Espreso/Klix)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.