BLIŽI SE SEZONA KESTENJA! Koliko su ukusni, toliko su i zdravi, otkrijte i ZAŠTO!
Foto: Espreso.co.rs

zdravlje

BLIŽI SE SEZONA KESTENJA! Koliko su ukusni, toliko su i zdravi, otkrijte i ZAŠTO!

Uz njihov unikatan ukus, kestenje takođe ima i izuzetno delotvoran uticaj na zdravlje

Objavljeno: 21:19h

Svi vole kestenje, bilo da je pečeno, prženo ili kuvano ili pak sirovo...U redu, možda ipak ne, osim ako niste veverica. Ovi ukusni orašasti plodovi prava su poslastica tokom hladnih jesenjih dana. Sezona kestenja se proteže od sredine septembra do kraja novembra, kada je moguće snabdeti svoj dom povelikom količinom ovih ukusnih poslastica.

Uz njihov unikatan ukus, kestenje takođe ima i izuzetno delotvoran uticaj na zdravlje. Ovom prilikom ćemo proći kroz listu pogodnosti koje nude.

Hranljivost

Kestenje sadrži mnoštvo hranljivih elemenata kao što su: vitamini, proteini, ugljeni hidrati, vlakna i mnogi drugi.

Porcija od oko 80 grama u sebi sadrži:

  • 206 kalorija
  • 2.7 g proteina
  • 1.7 g masti
  • 4.3 g vlakana
  • 47% dnevne doze gvožđa
  • 43% dnevne doze mangana
  • 25% dnevne doze vitamina B6
  • 24% dnevne doze vitamina C
  • 17% dnevne doze vitamina B
  • 15% dnevne doze folne kiseline
  • 11% dnevne doze vitamina B2
  • 11% dnevne doze kalijuma

Pomažu pri varenju

Plod kestena pomaže pri varenju, zbog njegove velike doze vlakana koja reguliše i podspešuje rast zdravih crevnih bakterija. Kestenje je takođe pogodno za one koji boluju od celijačne bolesti jer ne sadrži gluten.

Održavaju zdravlje srca

Bogato antioksidansima, kao što su galna kiselina i elaginska kiselina, kestenje čak i nakon kuvanja ili pečenja, štiti srce od oksidativnog stresa koji povećava rizik od srčanog udara.

Kalijum u kestenju pomaže pri očuvanju zdravlja srca i reguliše krvni pritisak. Istraživanja su dokazala da ishrana bogata kalijumom smanjuje rizik od srčanih obolenja za 27%, a rizik od srčanog udara se smanjuje za 24%.

Kontrolišu nivo šećera u krvi

Kontrolisanje nivoa šećera u krvi je od iznimne važnosti, pogotovo za one koji boluju od dijabetesa. Galna i elaginska kiselina pomažu pri regulisanju nivoa šećera u krvi i mogu da povećaju osetljivost na insulin, i tako čine da krvna zrnca bolje primaju insulin.

Pomažu u mršavljenju

Njihova velika količina vlakana će vam pomoći da se osećate sitim duže vreme putem usporavanja varenja hrane, dok mala količina masti čini da vaše telo ostane u formi.

Jedno istraživanje na životinjama je dokazalo da konzumacija kestenja može pomoći pri smanjenju holesterola i sala sa stomaka.

Smanjuje upale

Iako su upale prirodan proces koji pomaže telu da se odbrani od infekcija, hronične upale predstavljaju posebnu pretnju i povezane su sa srčanom bolešću, diabetesom i rakom.

Ponovo pozivamo antioksidanse u pomoć jer oni znatno smanjuju razne upale. Antioksidansi poput vitamina C, galne kiseline, elaginske kiseline, i raznih polifenola neutralizuju slobodne radikale koji su odgovorni za hronične upale.

Ojačavaju imuni sistem

Vitamin C, ostali antoksidansi i minerali delotvorno utiču na imuni sistem. Vitamin C stimuliše razvoj leukocita, i ujedno pronalazi slobodne radikale u telu i neutralizuje ih pre nego što dovedu do mutacije zdravih krvnih zrnaca ili oksidativnog stresa pored vitalnih organa.

Poboljšavaju moždane funkcije

Vitamin B u kestenju direktno utiče na neurološki razvoj i funkcije. Kalijum može pojačati protok krvi do mozga i unaprediti zdravlje nervnog sistema, i tako poboljšati koncentraciju, retenciju i pamćenje.

Bonus video:

01:43

EFEKAT LEPTIRA: Kafa u Srbiji poskupljuje zbog vremenskih neprilika

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.