NOKTI SU 1. POKAZATELJ DA VAM NEŠTO FALI: Ako vidite ovo na NJIMA, odmah se obratite LEKARU!
Ilustracija, Foto: Profimedia

zdravlje

NOKTI SU 1. POKAZATELJ DA VAM NEŠTO FALI: Ako vidite ovo na NJIMA, odmah se obratite LEKARU!

Pogotovo kada su u pitanju vitamini i minerali

Objavljeno:

Uvek je lepo videti negovane nokte. Međutim, pored izgleda, nokti imaju i jako važnu ulogu.

Naime, veliki su pokazatelj stanja našeg organizma.

Pogotovo kada su u pitanju vitamini i minerali.

Da li ste znali da na osnovu izgleda vaših noktiju možete da zaključite koji od njih vašem organizmu nedostaju?

Leukonihija, odnodno bele mrlje, jeste najčešća promena koja se javlja na noktima. Ne brinite, nije u pitanju ozbiljan poremećaj, ali je svakako treba sanirati. Ove bele mrlje se uglavnom javljaju zbog oštećenja nokta, pa čak i nekog manjeg koje možda niste ni primetili. Osim oštećenja, mogu da budu znak i da vašem organizmu nedostaje cink.

Nokti, Lak, Ruke, Prsten
foto: Printscreen/Youtube

Ukoliko su se preko cele površine nokta pojavile bele trake, to može da bude znak da ste se otrovali arsenom, ili talijumom. U ovom slučaju je neophodno da posetite lekara.

Isto uradite i ukoliko vam ceo nokat poprimi belu boju, jer to može da bude znak srčane bolesti, ili dijabetesa.

Na noktima takođe mogu da se pojave i vertikalni nabori koji ukazuju na probleme sa probavom, kao i na nedostatak vitamina B12 i gvožđa (najčešće se dešava kod vegana).

Ukoliko vam se stalno javljaju zanoktice, to je znak da vašem organizmu nedostaju proteini, vitamin C i folne kiseline, a ukoliko su nokti krhki i pucaju, obavezno pojačajte unos vitamina A i gvožđa.

Nokti
foto: Stock

Bledi nokti su pokazatelj slabe cirkulacije, ali i anemije i niskog nivoa energije u jetri i bubrezima. Međutim, ukoliko se boja nokta pretvori u tamnocrvenu, najverovatnije vam se krv zaustavlja od prekomerne konzumacije teške, slane i masne hrane.

Ukoliko želite zdrave i lepe nokte, prvo počnite od ishrane, a tek onda se bavite njihovom negom. Kalcijum, želatin i kompleks vitamina B su odlični za nokte. Vertikalne nabore ćete izlečiti dovoljnim unosom vitamina D, a protiv zanoktica i listanja noktiju su odlični vitamin C i folna kiselina.

Potrudite se da ove vitamine i minerale unosite u dovoljnim količinama kroz hranu, a u slučaju da ne uspevate, potražite ih u obliku suplemenata.

Bonus video:

12:00

ESPRESO MODNA POLICIJA: Milica Pavlović

(Espreso/Objektiv )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.