Zašto jesen tako utiče na naše zdravlje? (FOTO)
Foto: Profimedia

Kad lišće počne da šuška

Zašto jesen tako utiče na naše zdravlje? (FOTO)

Manjak dnevne svetlosti koji se oseća već sa početkom jeseni može uticati na ravnotežu vašeg organizma, zato postajete bezvoljni, depresivni i nervozni
Objavljeno:

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Spoljašnji razlozi utiču na vaše zdravlje i više nego što to očekujete, pa i i smena godišnjih doba, tako da jesenje vreme i te kako može uticati na endokrini, nervni i probavni sistem, pa i na mentalnu i fizičku stabilnost.

Da li znate koji je najprljaviji deo vašeg tela? (FOTO) (GIF)

Smanjeno izlaganje dnevnom sunčevom svetlu utiče na pinealnu žlezdu koja, kao jedina žlezda koja dobija energiju preko očijuodnosno putem svetla, samim time smanjeno luči hormon serotonin, poznat i kao hormon sreće, pa se automatski i smanjeno luči hormon melatonin, koji je zaslužan za dobar san.

Pucaju vam usne dok se ljubite? Uz pomoć ovog trika to se više nikad neće desiti (FOTO) (GIF)

foto: Profimedia

Serotonin se izlučuje tokom dana i reguliša osećaj gladi, telesnu temperaturu, fine mišićne kontrakcije, apetit i raspoloženje, pa se pretvara u melatonin kada padne noć, a on je odgovoran za vitalnost, mladolikost i uravnoteženu naviku spavanja.

foto: Profimedia

Nedostatak izlaganja sunčevoj svetlosti izaziva i manjak vitamina D koji je povezani s nastankom osteoporoze i slabih kostiju i zuba, raznih srčanih bolesti, depresije i brojnih drugih psihofizičkih tegoba.

foto: Profimedia

Kako je vitamin D ujedno i važan činilac u imunološkom sastavu, endokrinolozi su utvrdili da se bez ovog vitamina T-ćelije, koje su izuzetno važne u borbi protiv infekcija, neće aktivirati.

foto: Shutterstock

(Espreso.co.rs / Izvor: zdravakrava.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.