Nećete verovati, ali ovo je jedina dobra strani akni (FOTO) (GIF)
Foto: Profimedia

a kako vi starite?

Nećete verovati, ali ovo je jedina dobra strani akni (FOTO) (GIF)

Ako imate problematičnu kožu i često vam se pojavljuju bubuljice obradovaće vas vest da i one imaju jednu jako dobru ulogu u vašem organizmu
Objavljeno: 18:23h

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Izreka akne u mladosti - manje bora u starosti... možda ne predstavlja utehu nekom tinejdžeru koji se upravo bori s problematičnom kožom lica, ali nova studija pokazuje da dugoročno na takvoj koži u starijoj životnoj dobi nastaje manje bora.

Pobedite svaki strah najbrže što možete! (FOTO) (GIF)

Nakon poređenja genetskih podataka kod žena sa i bez akni, studija je pokazala da su one sklonije aknama imale znatno duže telomere od grupe s čistom kožom, što znači da su njihove ćelije bile bolje zaštićene od starenja kože koje obično dolazi s godinama. Ovi rezučltati su objavljeni su u časopisu "Journal of Investigative Dermatology".

Zašto nemate ravan stomak iako pazite na ishranu? (FOTO)

foto: giphy

- Naučnici su odavno ustanovili da lica osoba koje u mladosti imaju problema s aknama stare sporije nego kod osoba koje takvih problema nisu imale. Iako je fenomen primećen u kliničkim ispitivanjima, uzrok dugo nije bio jasan - objasnila je vođa istraživanja, Simon Ribeiro, dermatolog na londonskom ‚‚King's College- u".

foto: Profimedia

Telomere su specifično uređene strukture na krajevima hromozoma. Važne su jer štite hromozome od oštećenja i omogućavaju njihovu normalnu funkciju tokom mnogih ćelijskih deoba. To je od presudnog značaja za normalnu funkciju ćelija, što znači i za normalan rast i razvoj organizma.

foto: giphy

Osim u embrionalnom razvoju i rastu, telomere igraju važnu ulogu i u procesima starenja, pa i u nastanku mnogih bolesti povezanih sa starenjem. U ćelijama za koje je to važno telomere se održavaju pomoću enzima telomeraze. Telomere i enzim telomeraza imaju glavnu ulogu u održavanju imortalnosti matičnih i polnih ćelija.

foto: Thinkstock
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.