4 stvari koje izazivaju visok holesterol (FOTO) (GIF)
Foto: Thinkstock

čuvajte svoje zdravlje

4 stvari koje izazivaju visok holesterol (FOTO) (GIF)

Iako vam se sada čini da ste potpuno zdravi, ako radite ovo, trebalo bi da posetite lekara, videćete da vas muči loš holesterol
Objavljeno:

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Nezdrav način života ugrožava vaše zdravlje i više nego što to mislite. Svaka osoba na planeti tek u starosti može osetiti štetnost nezdravog života iz mladosti. Godine u kojima se ne krećete, loše hranite ili imate poroke poput cigareta su jako vidljive starosti. Jedan od najčešćih zdravstvenih problema sa kojima se ljudi susreću je visok holesterol. Visok holesterol više ne muči samo starije ljude već se sve češće javlja i kod mladih.

Japanke žive dugo i uvek su mršave! Ovo je njihova tajna... (FOTO) (GIF)

Holesterol se deli na LDL odnosno štetni, koji je opasan zbog stvaranja naslaga u arterijama i preti srčanim bolestima i udarom, i HDL odnosno dobar holesterol, onaj koji čisti arterije. Zdrav nivo holesterola je onaj ispod 200 miligrama po decilitru krvi. LDL holesterol bi trebao da bude ispod 100 mg, a poželjni HDL je iznad 60 mg.

Top 10 namirnica koje jačaju imunitet i štite od bolesti (FOTO) (GIF)

foto: tumblr

Ove 4 stvari izazivaju loš holesterol:

1. Loša ishrana

Zdrava i uravnotežena ishrana je uopšteno važna za zdrav organizam pa ne čudi što je to jedan od glavnih uzročnika rasta lošeg holesterola. Ako umesto svežih pre birate industrijski obrađene namirnice i brzu hranu rizikujete pojavu visokog holesterola.

foto: Profimedia

Za puno zdravstvenih stanja je dobrim delom zaslužna genetika, pa morate pripaziti na namirnice poput maslaca, masnog mesa ili punomasnih proizvoda ukoliko u vašoj porodici postoji problem s povišenim holesterolom.

foto: giphy

Nije loše znati da se loše transmasti takođe kriju u mnogobrojnim namirnicama koje se na prvi pogled ne čine masne, poput pekarskih proizvoda, i to je još jedan dobar razlog da pažljivo čitate sastojke. Ako već imate problema s povišenim holesterolom, u ishranu uvrstite mahunarke i žitarice.

foto: Profimedia
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.