Devojke, ovih 7 simptoma nikako ne smete ignorisati (FOTO) (GIF)
Foto: Thinkstock

Čuvajte svoje zdravlje

Devojke, ovih 7 simptoma nikako ne smete ignorisati (FOTO) (GIF)

Hormoni igraju veliku ulogu u svakom čoveku, a njihov poremećaj se odražava na čitavom organizmu
Objavljeno: 12:47h

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Kao deo endokrinog sistema hormoni kontrolišu brojne telesne funkcije i to od toga koliko često mokrite, do brzine rasta vlasi. Uobičajeno je da dođe do hormonskog disbalansa kad imate PMS ili ste pod stresom, ali hormonski status otkriva i neke ozbiljne bolesti.

Jedina prava! Maska sa kojom će svi mitiseri nestati bez traga (VIDEO)

Za devojke je od izuzetne važnosti da redovno prate nivo i rad hormona, jer njihov disbalans može ukazivati ili dovesti do nekih jako ozbiljnih zdravstvenih problema.

5 situacija u kojima ne smete da nosite tange (FOTO) (GIF)

foto: giphy

Hormon (od Grčkog όρμή - pokrenuti, probuditi) je hemijski glasnik između ćelija (ili grupe ćelija). To su organska jedinjenja različite hemijske prirode, koja deluju u malim količinama. Njihovo delovanje je specifično pa nedostatak dovodi do karakterističnih promena u organizmu.

foto: Thinkstock

Hormonski molekuli se izlučuju direktno u krvotok. Hormoni se tako prenose do mesta delovanja. To su posebna tkiva, specifična za svaki hormon, tzv. ciljana tkiva. Na ćelijama ciljanih tkiva nalaze se specifične molekulske strukture, receptori.

Oni se mogu nalaziti i u samim ćelijama. Hormoni pronalaze ciljana tkiva prepoznavajući svoje receptore, reaguju sa njima na specifičan način i nizom hemijskih reakcija izazivaju metabolički efekat u ćeliji.

foto: giphy
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.