Počnite da psujete! Nauka kaže da je to dobro za vas (FOTO) (GIF)
Foto: tumblr

sve po spisku

Počnite da psujete! Nauka kaže da je to dobro za vas (FOTO) (GIF)

Iako su vam govorili da niste kočijaš i da ih morate ukloniti iz rečnika, naučnici kažu da su one odlične za vaše zdravlje
Objavljeno:

Čitav život vas uče da je ružno psovati, jer to zvuči prostački, otkriva manjak kulture, ali naučne studije pokazuju da to baš i nije tačno.

Ove loše navike su u stvari dobre za vas! (GIF) (VIDEO)

Psovke vam pomažu da se oslobodite stresa, bola, nelagodnosti i savršene su kao izduni ventil za stres.

1. Psovanje smanjuje bol

To se naziva hipoalgezijskim efektom, a potvrdila ga je studija britanskog Univerziteta Kele. U njoj su naučnici testirali koliko dugo 67 studenata mogu da drže ruke uronjene u vodu sa ledom. Jedna grupa je mogla da psuje, dok su u drugoj grupi trebali da ćute. Oni koji su mogli da psuju su izdržali 40 sekundi više ne vadeći ruke iz vode. Vođa studije Ričard Stivens zato savetuje ljudima da ako se povrede psuju, jer će to umanjiti bol.

foto: giphy

2. Osećate se jačima

Činjenica je da psovanje potencira agresivno ponašanje, navalu adrenalina i spremnost na borbu. Tako psovanje podstiče mišljenje da ste jači, pa je pre suprotstavljanja nekom dobro psovati u sebi, kaže Stivens.

foto: tumblr

3. Psovke ne znače da ste glupi ili neobrazovani

Ovo je najčešći mit po kojem najviše psuju najmanje obrazovani ljudi. Studije pokazuju da količina psovki u rečniku ni u jednom smislu nije povezana sa intelektom, već sa uskom sredinom iz koje čovek dolazi. Psovanje je na neki način zarazno, pa ako vaši prijatelji i članovi porodice psuju, i vama ce po koji put psovka sići s usana.

foto: tumblr
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.