Ako radite noću obavezno jedite trešnje! (FOTO) (GIF)
Foto: Profimedia

za bolji ritam

Ako radite noću obavezno jedite trešnje! (FOTO) (GIF)

Čestim promena noćnog i dnevnog spavanja šetite organizmu, zato su tu ove sočne voćkice da sve vrate u ravnotežu
Objavljeno: 13:16h

Ako ste ikada spremali ispit ili radili noću znate koliko je teško održati koncetraciju čak iako vam se ne spava. Pogotovo je teško ako često morate da menjate ritam noćnog spavanja i buđenja. Trešnje su savršene za vaš neobičan ritam, sadrže hormon melatonin koji vam pomaže u uspostavi ritma sna i budnosti.

foto: Shutterstock
Ishrana kod smenskog rada treba da bude posebno prilagođena jer se pokazalo da u tim situacijama osobe koje rade noću vrlo često posežu za ‚‚pogrešnim namirnicama" što može da predstavlja rizik za pojavu gojaznosti ili raznih hroničnih bolesti.
foto: Shutterstock
Glavno pravilo je jesti više manjih laganih obroka tokom vremena kada ste budni. Na svaka 3 sata uzmite manji obrok - lagani sendvič, sezonsko voće, orašaste plodove, popijte smoothie ili sok, pripremite salatu sa mesom, ribom ili sirom kao glavni obrok.
foto: Shutterstock
Pre spavanja uzmite obrok koji ima više ugljenih hidrata, bananu ili smoothie na bazi banane ili testeninu. Trebalo bi da izbegavajte brzu hranu, pohovano, prženo i nekvalitetno meso jer je sam smenski rad šok za vaše telo pa pokušajte da ga što manje opterećujete i nagradite ga prirodnim namirnicama koje će mu pomoći. Trešnje sadrže hormon melatonin koji pomaže da se uspostavi ritam sna i budnosti tako da njih ponesite na posao.
foto: giphy
(Espreso.co.rs / Izvor: zdravakrava.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.