Stalno štucate i nervozni ste? Ovo je 10 načina kako da to sprečite (GIF)
Foto: Giphy

NARODNA MEDICINA

Stalno štucate i nervozni ste? Ovo je 10 načina kako da to sprečite (GIF)

Amerikanac Čarls Ozborn je štucao 68 godina, od 1922. do 1990. godine, zbog čega se našao u Ginisovoj knjizi rekorda
Objavljeno: 08:51h

Često šucate i ne znate kako da prestanete? Neugodno vam je, i ne znate zašto vam se to tako često dešava? Kako ove vremenske neprilike utiču na vaše zdravlje? (FOTO) (GIF) Štucanje je refleksna radnja koju ne možete voljno sprečiti. Do njega dolazi zbog poremećene ravnoteže elektrolita, manjka kalijuma, a može se izlečiti može se popraviti ispijanjem pića koja sadrže natrijum i kalijum bikarbonate. Karbonati olakšavaju resorpciju kalijuma, ali kod nekih ljudi mogu izazvati pojačano štucanje. Kada vas nešto izbaci iz takta popijte čašu soka. Pomaže više nego što ste mislili (FOTO) (GIF) Amerikanac Čarls Ozborn je štucao 68 godina, od 1922. do 1990. godine što mu je omogućilo da se nađe u Ginisovoj knjizi rekorda kao čovek koji je najduže štucao.

foto: Giphy
Ovih 5 trikova će vam pomoći da prestane da štucate: 1. Srkanje Iako je iritantno, pomaže. Srknite duboko nekoliko gutljaja vode, tako ćete najbolje pojačati delovanje mišića grudnog koša.
foto: Giphy
2. Disanje Stavite papirnu kesicu preko usta i nosa, kesa mora da bude papirna, i nekoliko puta duboko udahnite i izdahnite.
foto: Giphy
3. Čokolada Slatki namazi kao što su krem ili puter od kikirikija će uposliti mišiće jezika i disajne puteve zbog težine gutanja,a to će vam pomoići da štucanje prestane.
foto: Giphy
4. Isplazite jezik Isplazite jezik i jako otvorite grlo, to olakšava disanje i zaustavlja grčenja dijafragme, koje uzrokuje štucanje.
foto: Giphy
5. Čaša vode Popijte punu čašu vode, ali naiskap, to sprečava štucanje. Ovaj metod se najčešće kjoristi jer brzo deluje.
foto: Giphy
6. Podrigivanje Pokušajte da podrigujete, to bi trebalo da pomogne u otpuštanju viška vazduha iz želudca, jer to može biti čest uzročnik štucanja.
foto: Giphy
7. Prsti u ušima Stavite prste u uši i tako ih držite 20-30 sekundi ili pritisnite mekano područje iza ušne školjke. To signalizira opuštajući signal kroz nerv koji ide do dijafragme.
foto: Giphy
8. Plašenje Jedan od najpoznatijih tretmana protiv štucanja je da vas neko jako uplaši.
foto: Giphy
9. Sirće Pojedite nešto kiselo limuna ili nešto slično, a jači efekat ćete dobiti ako popijete kašiku sirćeta.
foto: Giphy
10. Jogurt Poimešajte dve kašičice soli sa pola šolje jogurta i polako popijte, to bi trenutno trebalo da smiri štucanje.
foto: Giphy
(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.