Jeste li danas pojeli krušku? Trebalo bi to da uradite što pre, a evo i zašto (FOTO)

voćka kao lek

Jeste li danas pojeli krušku? Trebalo bi to da uradite što pre, a evo i zašto (FOTO)

Ova voćka sadrži samo 100 kalorija, izvanredan izvor vlakana i vitamina C i može da poboljša krvni pritisak i funkciju krvnih sudova
Objavljeno:

Svakodnevno konzumiranje krušaka može da poboljša krvni pritisak i funkciju krvnih sudova kod osoba srednjih godina koje imaju metabolički sindrom. Metabolički sindrom je glavni faktor rizika kardivaskularnh problema i dijabetesa tipa II. Za koga se kaže da je pao sa kruške? Jedna od najpopularnijih vrsta voća, kruška, izvanredan je izvor vlakana i dobar izvor vitamina C, a sadrži samo 100 kalorija. Kruška srednje veličine obezbeđuje 24 odsto dnevnih potreba za vlaknima.

Naučnici su analizirali 50 osoba, starosti od 45 do 65 godina koje su imale 3 do 5 simptoma metaboličkog sindroma. Davane su im sveže kruške, odnosno sok sa ukusom kruške kao placebo. Primećeno je znatno smanjenje pritiska kod osoba koje su konzumirale svežu voćku. Posle 12 nedelja, kod 36 učesnika istraživanja, gornji pritisak i puls su se osetno smanjili.
Naučnici smatraju da su ovi početni rezultati vrlo važni i da bi trebalo istražiti potencijal hrane koja može poboljšati kardiovaskularne rizične faktore kao krvni pritisak. Vaskularna disfunkcija, vezana za srednje doba, ubrzava se kod ljudi sa metaboličkim sindromom, a ujedno raste i krvni pritisak.
Ovo je tek preliminarno istraživanje na organičenom uzorku i potrebno je sprovesti još analiza da bi se utvrdili stvarni efekti konzumiranja sveže kruške na snižavanje pritiska i vaskularnu funkciju. Balansirana ishrana bogata voćem i povrćem uključujući kruške, obezbeđuje korisne mikronutrijente, vitamine, dijetna vlakna, kalijum i fitohemikalije.
(Espreso.co.rs / Telegram)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.