Stižu biološki kondomi od vaginalnih mikroba! (FOTO)

SLATKO ILI KISELO VOĆE

Stižu biološki kondomi od vaginalnih mikroba! (FOTO)

Ženske bakterije mogu zarobiti i imobilisati HIV virus
Objavljeno:

Najopasniji virus savremenog sveta HIV odnosi na hiljade života, polako i bolno. Ima ga na svim kontinentima, negde više a negde manje izraženog. Naučnici već decenijama biju bitku protiv ovog virusa.

Nova istraživanja su pokazala da tela pojedinih žena stvaraju prirodnu zaštitu protiv polno prenosivih bolesti, mehanizam po kojem će naučnici jednog dana moći da naprave biološke kondome. Studija objavljena u onlajn časopisu Mbio Američkog društva za mikrobiologiju, kaže da vaginalna sluz sadrži specifičan tip bakterija koje služe kao prepreka za HIV virus.
Cervikovaginalna sluz koja oblaže ženski reproduktivni trakt deluje kao prva linija odbrane od potencijalnih infekcija i sprečava prodiranje patogenih do zdravih ćelija. Istraživanja su pokazala da cervikovaginalna sluz može može imobilisati HIV virus, i smanjiti virusni teret koji prodire do zdravih ćelija. Prosečan broj mobilnih čestica Hiv-a u uzorku cervikovaginalne sluzi koji je služio kao zamka za HIV je oko 1, 3 procenta u odnosu na 45 procenata u uzorku koji nije.
Vođa studije Sem Laj je rekao da biohemijski sastav cervikovaginalne sluzi oblikuje vaginalne mikrobe na način na koji oni to još ne razumeju. Istraživači veruju da zaštitna bakterija može biti među najefikasnijim sredstvima protiv vaginalnog prenošenje HIV-a.
Tokom trajanja studije istraživači su merili cervikovaginalnu sluz 31 žene u reproduktivnom dobu, a zatim su koristili mikroskop visoke rezolucije da posmatraju pseudo virus čestica HIV-a zarobljenih u uzorcima. Pronašli su da je cervikovaginalna sluz u kojoj je bio zarobljen virus HIV imala veći nivi D-mlečne kiseline.
Iako je teško uporediti efikasnost mikroba i kondoma u odbrani protiv HIV virusa istraživači veruju da zaštitne bakterije mogu biti među najefikasnijim sredstvima za smanjenje njegovog vaginalnig prenosa. Istraživači rade na tome da pronađu način da antibioticima ili drugim sredstvima u ženi izazovu ovu mikrobarijeru. (Espreso.co.rs / Izvor: motherboard.vice)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.