Da li mirno spavate? Zašto svi loše spavamo i kako to da promenimo? (FOTO) (GIF)

ZA MIRAN SAN I LEP DAN

Da li mirno spavate? Zašto svi loše spavamo i kako to da promenimo? (FOTO) (GIF)

Dobar odmor je jedna od najvažnijih stvari za funkcionisanje organizma, ponekad vam se čini skoro nemoguće da se ljudski naspavate, ali uz ove savete to više neće biti tako
Objavljeno:

Lako vam je da se naspavate kada ne morate da ustajete rano, i kada možete da se razvlačite po krevetu pola dana. Međutim kad imate obaveze, nikako ne možete da se naspavate. Sa tim se susreće više od pola populacije na Planeti. Ko je glasniji? Zašto muškarci više hrču od žena (GIF) Jedan od najčešćih uzroka zašto ne možete da se naspavate je taj što ne zaspite ne vreme. Možda čak i legnete u određeno vreme, ali tempo života na koji ste navikli vam ne dozvoljava da utonete u san. Pre nego što potegnete za tabletama za spavanje probajte neke prirodne metode. Ove loše navike su u stvari dobre za vas! (GIF) (VIDEO) Ovo je 5 jednostavnih načina na koje moćete to da promenite: 1. Ne jedite pred spavanje Zbog ubrzanog tempa često ne stignete da jedete na vreme, ponekad čak i ne jedete po ceo dan, već čekate da stignete kući. A kada stignete kući, umesto da pojedete normalnu večeru vi pojedete tri obroka odjednom. To loše utiče na vašu probavu. Osećaj težine u stomaku koji imate zbog preobilne večere vam ne da mira, i često je baš to uzrok zašto se satima prevrćete po krevetu i zašto ne možete da zaspite. Za lakše uspavljivanje, i mirnu noć u čaršafima jedite najmanje dva sata pred spavanje, i to pojedite nešto lagano, umesto nečeg masnog i teškog. Takođe izbegavajte voće i povrće, pogotovo ono koje je puno vitamina C jer on razbuđuje. Nikako ne pijte kafu ili gazirane nepitke pred spavanje, takođe izbegavajte slatkiše, jer i šećer razbuđuje, a od čajeva možete piti samo kamilicu ili nanu jer one smiruju, a imaju malo kofeina.

2. Prošetajte pred spavanje Sedenje po ceo dan, napetost i stres vam ne daju da zaspite, pa je preporučljivo da uveče malo prošetate. Pogotovo ako imate grčeve u nogama tokom noći. Nedostatak fizičkih aktivnosti dovodi ceo organizam u stanje stresa, pa se često zbog toga ne možete opustiti. Lagana šetnja koja relaksira organizam će vam pomoći, umesto da se vraćate kući kolima idite peške, ili izađite iz prevoza par stanica ranije, to će biti sasvim dovoljno. To ne znači da treba da imate intenzivan trening, ili da treba da trčite jer će vas to razbuditi.
3. Kupanje toplom vodom Kupanje u toploj vodi je veliki pomagač spavanju, ono opušta telo, i skoro čim izađete iz vode možete zaspati. Voda mora da bude topla, i ne treba da žurite, već opušteno i lagano uživajte u vodi. Nikako se ne kupajte hladnom vodom, jer ona ubrzava krvotok. Ubrzani krvotok razbuđuje mozak, pa ćete se tako razbuditi.
4. Redovno menjajte posteljinu Mnogi često zaboravljaju na ovu jako važnu stvar. Osim čistoće važno je da menjate posteljinu zbog mirisa. Ustajao miris posteljine koju niste menjali već neko vreme vam nikako ne može pomoći da zaspite. I baš ona može biti uzrok zašto vas san zaobliazi. Blagi i opuštajući mirisi pozitivno utiču na mozak, pa je preporučljivo da ukoliko imate problema sa spavanjem promenite posteljinu čim osetite da je ostala bez mirisa. 5. Čitajte knjgu, umesto da gledate TV Zatrpani ste poslovima preko celog dana, i mozak vam uvek radi maksimalnom mogućom brzinom. Gledanjem TV-a kasno uveče nikako ne pomažete sebi, jer umesto da se opusti, vaš mozak nastavlja da radi. Čak iako zaspite pored uključenog TV-a, u neko doba ćete se sigurno probuditi. Pogotovao ako na programu bude agresivan akcioni film. To je zato što vaš mozak i tokom spavanja može da registruje slike, boje i zvuke, pa ga pojedine scene mogu preterano uzbuditi, i uglavnom se zbog toga budite.
Čitanje knjige je proces koji opušta mozak, slike koje moarte da stvorite u glavi tokom čitanja pokreću funkcije koje vas sprečavaju da mislite o bilo čemu drugom. Često vam se može desiti da zaspite sa knjigom u ruci, da se posle čvrstog sna probudite i da je pronađete negde pored sebe. Osim toga ona vam neće smetati tokom noći, kad zaspite knjiga će vam jednostavno skliznuti iz ruke, a mozak će moći da se odmori bez ikakvih dodatnih smetnji.
Ukoliko vam ništa od ovoga ne pomogne morate da posetite lekara, jer su tablete možda najbolje trenutno rešenje za vas. Ako već neko vreme patite od nesanice može doći do brojnih oštećenja organizma, osećaja opijenosti i haluciniranja. (Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.