MUČI VAS STOMAK I IMATE GASOVE OD PASULJA, A VOLITE GA? Dodajte OVAJ sastojak tokom kuvanja i sprečite NADIMANJE!
Pasulj, Foto: Novi.ba

KAKVO OTKRIĆE

MUČI VAS STOMAK I IMATE GASOVE OD PASULJA, A VOLITE GA? Dodajte OVAJ sastojak tokom kuvanja i sprečite NADIMANJE!

Mnogi izbegavaju ovu namirnicu jer nakon nje dolazi do nadimanja i gasova.

Objavljeno: 19:30h

Nedavno istraživanje sprovedeno na Harvardu pokazalo je kako ishrana bogata pasuljom može smanjiti rizik od srčanih oboljenja i određenih vrsta raka.

Istraživanje je pokazalo kako žene koje konzumiraju pasulj bar jednom sedmično imaju 24 odsto manje šanse da dobiju rak dojke, srčane bolesti, dijabetes tipa 2, visoki krvni pritisak i rak debelog creva.

Međutim, mnogi izbegavaju ovu namirnicu jer nakon nje dolazi do nadimanja i gasova.

Kako biste sprečili ove neugodne pojave, donosimo vam nekoliko saveta:

Mnogima je dobro poznato da će pasulj manje naduvati namoči li se pre kuvanja barem nekoliko sati u vodi. Prema triku iz bakine kuhinje, pasulj je dobro potopiti i dan ranije pa ga ostaviti u vodi preko noći.

Dodatan trik koji zaustavlja svostvo naduvavanja od pasulja jeste da u vodu u kojoj se grašak potopi stavite kombu algu. Kombu je smeđa alga koja se može nabaviti u bio prodavnicama, a izvrsna je za jačanje krvi i organizma jer obiluje većinom vitamina i minerala poput kalcija, joda i magnezijuma, piše "Net.hr".

Osim potpanja u vodi, kako pasulj​​​​​​​ ne bi naduvavao prilikom kuvanja u vodu stavite lovorov list, kim, mažuran, timijan ili đumbir čija svojstva sprečavaju kasniji nastanak gasova.

Kako biste sprečili gasove pasulj​​​​​​​ obavezno operite i kuvajte ga na laganoj vatri i duže, a ne na jačoj. Pranjem i potpanjem grašak gubi šećere koji između ostalog utiču na kasniju nadutost. Naime, kada taj šećer dođe u debelo crevo, bakterija koja je zadužena za izgradnju proizvodi neugodan miris gasa koji će itekako napustiti telo.

Iskusni kuvari savjetuju da je pasulj dobro kuvan tek nakon što triput provri.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Net.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.