VOĆE KOJE POMAŽE SRCU I OBNAVLJA KRV: Njegova svojstva su čudesna!
Foto: Dado Đilas

LEKOVITO

VOĆE KOJE POMAŽE SRCU I OBNAVLJA KRV: Njegova svojstva su čudesna!

Opisan kao “najlekovitije” voće na svetu, ove male ali moćne kuglice pune su antioksidansa koji ublažavaju upalne procese i zadebljanje arterija

Objavljeno:

Postoje brojni razlozi zbog kojih biste ove jeseni trebali da navalite na nar.

Ne samo što je riječ o najstarijoj kultivisanoj namirnici na svetu, već se radi i o “najlekovitijem” voću koje poznajemo.

Nar potiče još od 6.000 godine p.n.e, pa se veruje da je prva kultivisana namirnica. Ovaj drevni poljoprivredni proizvod deo je grčke umjtnosti i mitologije, a Mesopotamci su verovali kako je stablo nara zapravo sveto stablo.

U Japanu se verovalo kako upravo nar tera zle duhove, a prema islamskoj legendi svaki nar sadrži zrno koje se spustilo iz raja.

Veruje se da je kraljica Izabela I, nakon što je 1492. osvojila Granadu, stajala sa narom u ruci i objavila:

- Baš kao nar, osvojiću Andaluziju zrno po zrno..

Ona nije bila jedina koja se koristila moćima nara, jer je kralj Henrik IV, koji je Francuskoj vratio blagostanje i mir, koristio nar kao svoj heraldski bedž.

Postoji razlog zašto je nar bio toliko cenjen u prošlosti. Opisan kao “najlekovitije” voće na svetu, ove male ali moćne kuglice pune su antioksidansa koji ublažavaju upalne procese i zadebljanje arterija.

Drugim rečima, nar pomaže vašem srcu da ostane zdravo, a pojavljuju se i dokazi kako može da pomogne i u borbi protiv raka. Iako su studije još uvek male te je potrebno još istraživanja, zasad se čini kako nar smanjuje protok krvi prema tumorima, što sprečava da ćelije raka dobijaju nutrijente. Takođe se istražuje i mogućnost da nar sprečava rast prostate i raka pluća, dojke i debelog creva.

Nar sadrži elaginsku kiselinu, odnosno antioksidans koji stimuliše proizvodnju kolagena. Ukratko, više kolagena znači manje bora na vašoj koži

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.