OVA VRSTA PERŠUNA MOŽE DA VAS UBIJE! Jedan zalogaj ove biljke MOŽE DA VAS SAHRANI NA MESTU! (FOTO)
Liči na paškanat, Foto: Printscreen/Youtube/Wild Food UK

pazite se!

OVA VRSTA PERŠUNA MOŽE DA VAS UBIJE! Jedan zalogaj ove biljke MOŽE DA VAS SAHRANI NA MESTU! (FOTO)

Ima stabljiku sa ljubičastim tačkama i lišće u obliku paprati, male bele cvetove i neprijatan miris

Objavljeno:

Džošua Kvik, profesionalni tragač za hranom, otkrio je smrtonosnu biljku kukutu na Portkini Sendsu u Kornvolu, i upozorava da njena i najmanja količina može lako da ubije.

Smrtonosna biljka koja izgleda kao paškanat, otrivena je na plažama Ujedinjenog Kraljevstva, i širi se strah od vesti da psi mogu da uginu ukoliko je zagrizu. Biljka imena kukuta pronađena je u Kornvolu kao posledica oluje Ema, a čak i najmanji zalogaj može ubiti čoveka koji je pojede.

Džošua Kvik, profesionalni tragač za hranom, rekao je da je erozija izazvana olujom blizu plaže u Lilantu, nedaleko od Sent Ajvsa, dovela do toga da se ova biljka tu nađe.

- Koren je otrovna kukuta (lat. oenanthe crocata) i ukoliko ga pojedu čovek ili pas, bio bi fatalan. Izgleda i miriše veoma slično paškanatu. Iako je prelepa biljka, jedna je od najotrovnijih na severnoj hemisferi, a korenje je veoma toksično – rekao je Kvik.

Šta je kukuta?

Kukuta je evropska biljka, deo je porodice peršuna. Ima stabljiku sa ljubičastim tačkama i lišće u obliku paprati, male bele cvetove i neprijatan miris. Obično naraste između 150 i 240 santimetara, i ima glatku, zelenu, šuplju stabljiku.

"Mother Die" of Israel . . . . #hemlock #toxic #plant #nature #israel #dusk

A post shared by Roman (@appleseedexm) on

Svi delovi biljke su veoma toksični i čak i mala količina može dovesti do respiratornog zastoja, jer sadrži supstancu sličnu nikotinu. Dovoljno je samo 0,1 gram ove biljke da odrastao čovek umre ako je pojede.

Kukuta obično raste kraj ograda, puteva, jaraka, gradilišta, useva i polja, gde ju je lako pomešati sa nekim bezopasnim biljnim vrstama.

Osuđenici u antičkoj Grčkoj ubijani su otrovom kukute. Smatra se da je čuveni grčki filozof Sokrat ispio otrov kukute nakon što je osuđen na smrt.

Bonus video:

JAGODE SU LJUDIMA PRAVA POSLASTICA! Da li ste znali da i kornjače uživaju u njima?

(Espreso.co.rs / The Sun)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.