DOKTORI SU DOŠLI DO OGROMNOG OTKRIĆA! Ova terapija leči i najteže bolesti!
Nova metoda obećava, Foto: Pixabay

neobično

DOKTORI SU DOŠLI DO OGROMNOG OTKRIĆA! Ova terapija leči i najteže bolesti!

Pokazala je odlične rezultate

Objavljeno:

Nova, revolucionarna terapija koja leči mnogobrojne probleme sa bolestima creva zove se fekalna transplantacija ili transplantacija izmeta.

Svi smo svesni koliko je transplantacija organa poboljšala kvalitet života ljudi, sprečila milione smrti i invaliditeta, a savremena medicinska tehnologija je pojednostavila ovaj proces. Par godina unazad, razni istraživači su se bavili jednim novim metodom – transplantacijom izmeta od ultra zdravog donatora. Čudno je kako je to ikom palo na pamet i da proba, ali kako reče jedna stara reklama „izgleda smešno, ali stvarno radi“.

Prvi poznati opis ljudskog donorskog fecesa u terapijske svrhe potiče iz Kine u IV veku. Mnogo godina kasnije, zapisano je da se „upotreba svežeg i toplog fecesa kamile savetovala od strane Beduina kao lek za bakterijsku dizenteriju, čiju su efikasnost potvrdili nemački vojnici u Africi tokom II Svetskog rata“.

Eisman i saradnici 1958. godine saopštavaju uspešnu terapiju korišćenjem fekalnih klizmi kod četiri bolesnika sa pseudomembranoznim kolitisom, a od tada je ova terapija u zanemarljivoj upotrebi.

Ova metoda sve više uzima maha, pa možemo reći i da je postala hit u svetu, najviše zbog toga što olakšava izuzetno neprijatne probleme sa crevima. Svi znamo nekoga ko se muči sa crevnim problemima, i kako mu to značajno degradira kvalitet života. Pa tako jedna pacijentkinja iz Velike Britanije koja se godinama leči od nepoznate bolesti, sada živi normalno. Njene tegobe su, sem nadimanja i stalnih bolova, bile nemogućnost kontrolisanja obavljanja velike nužde, kao i ogromnu frekvenciju iste – i do 30 puta dnevno. Kako priča ova jadna žena, njen život je bio pakao.

Pošto nije mogla da kontroliše veliku nuždu, živela je sa pelenama, a svaki izlazak iz kuće joj je bio kao najteža kazna. I napokon je njenim mukama došao kraj. Kad su joj ponudili ovu eksperimentalnu terapiju, ona nije imala šta da izgubi, a mogla je mnogo da dobije – normalan život. I već posle prvog tretmana ona je osetila značajno poboljšanje – mnogo se smanjila učestalost odlazaka u toalet, a bilo joj je lakše i da stigne do njega, što se ranije dešavalo samo ako je bila u njegovoj neposrednoj blizini. Sada, posle određenog broja tretmana koji su je izlečili, ona napokon može da živi kao sav normalan svet.

Ono što ovaj tretman odvaja od drugih transplantacija je što nema odbacivanja transplantata, a lako je primenljiv i u ambulantnim uslovima. Ne zahteva nikakvu savremenu i posebnu tehniku nego se radi običnim, velikim špricom, klizmama, tubusima i ništa ne boli, samo je malo neprijatan, poput klistiranja.

Ali rezultati ovog „leka“ su, za sada neverovatni. Najbitnije u ovoj terapiji je da se uzorak za transplantaciju mora uzeti od izuzetno zdravog donatora, a pre o ovog poteza feces mora proći najdetaljnije laboratorijske analize. A donatori mogu dobiti i do 13000 dolara za svoje „otpatke“.

A kako ovo uopšte radi? Dokazano je da crevne bakterije nemaju samo funkciju pri varenju hrane, već imaju ogromnu ulogu u celokupnom imunitetu, a poremećaj u broju i kvalitetu može biti okidač za razne autoimune bolesti. Kada se poremeti ova crevna flora, može doći do mnogobrojnih komplikacija – nadimanja, zatvora, dijareje, bolova u stomaku, nemogućnosti da jedemo ono što volimo, mučnine i slabosti celog organizma.

A antibiotici, koje prečesto koristimo, neadekvatna ishrana, stres, crevne infekcije, hemoterapija i razna patološka stanja organizma ubijaju ove, nama korisne bakterije.

Kada se njihov broj smanji, počinju problemi. Zato i unosimo probiotike i prebiotike, kako ih zovemo, sem kroz ishranu i kao pilule u kojima postoji nekoliko miliona ovih mikroorganizama, koje progutamo sa tečnošću. Ali, nauka se još uvek spori oko stvarnog efekta probiotika koji se uzimaju na ovaj način. Prvenstveno zato što oni treba da prođu kroz želudac u kome se nalazi izuzetno jaka hlorovodonična kiselina, koja tu počinje da vari hranu. E sad, koliko bakterija posle ovoga stvarno završi u crevima, nije pouzdano dokazano.

Zbog toga se istražuju drugi načini unosa probiotika, kao što je i ovaj metod, pošto se transplantacijom fecesa, probiotici uvode direktno tamo gde su potrebni – u creva. A posle primene ovakvog „leka“, veoma veliki broj pacijenata je dobio olakšanje kome se nisu nadali.

Za sada se ova metoda pokazala efikasnom u mnogobrojnim bolestima i poremećajima rada creva, kao što je izuzetno opasna, uporna i neprijatna infekcija bakterijom Clostridium difficile, ali i ulcerozni kolitis. Upalna bolest creva ili engl. Inflammatori bovel disease (IBD) opšti je termin koji uključuje ulcerozni kolitis i Kronovu bolest, autoimune bolesti nepoznatih uzroka kojima je posledica upala debelog ili tankog creva, a čiji su simptomi izuzetno neprijatni.

Kvalitet života ljudi sa ovim bolestima je izuzetno loš i mali, pa ova revolucionarna transplantacija može da ima uticaj na mnoge živote. Sem toga, primećeni su i „sporedni“ efekti ove terapije, pa su se neki pacijenti rešili opadanja kose, depresije…

Ovaj tretman u našem regionu se za sada jedino obavlja u Rijeci, ali se nadamo da će ovakvi članci podstaći lekare da to počnu da rade i kod nas. Pogotovo što ne zahteva bolničke uslove lečenja, kao ni skupu tehnologiju i aparate.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Alo.rs )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.