STUDIJA: Tiče se povezanosti bolesti i ishrane
Povećan unos prerađenih namirnica u ishrani povezan je s porastom pojave raka, Foto: Pixabay

ISTRAŽIVANJE

STUDIJA: Tiče se povezanosti bolesti i ishrane

Pogledajte

Objavljeno: 09:36h

Tim istraživača sa sedištem na Univerzitetu Sorbona u Parizu napravio je veliko istraživanje "France NutriNet-Santé". Pregledali su mnoštvo medicinskih zapisa i prehrambene navike kod skoro 105.000 odraslih ljudi. Ovom studijom analizirali su konzumaciju 3300 prehrambenih artikala. Istraživali su kako ultra prerađena hrana proizvedena u fabrikama utiče na zdravlje.

U prerađenu hranu spada testeninu, gotova hranu, kolači i slatkiši koji sadrže dugačke liste dodataka, konzervansa, arome i boja, kao i velike količine šećera, masti i soli. Takva hrana je otprilike polovina onoga što prosečna britanska porodica pojede, piše The Guardian.

Otkrili su tvrdnje da je povećan unos prerađenih namirnica u ishrani povezan s porastom pojave raka, najviše raka dojke, a nešto manje raka debelog creva.

Tvrdi se da žene koje jedu najviše prerađene hrane imaju 23 posto veću šansu da obole od raka dojke u narednih pet godina. Takođe, tvrdi se i da su kod njih šanse za rak dojke u menopauzi veće za 38 posto. Rizik za pojavu raka debelog creva veći je za 27 posto, prema ovom istraživanju. U slučajevima raka prostate nije mogala da se poveže pojava bolesti sa prerađenom hranom, otkriva Daily Mail.

- Ako se to potvrdi i u drugim populacijama, ovi rezultati upućuju na to da naglo povećanje potrošnje vrlo prerađene hrane može rezultirati sa sve više obolelih od raka - rekli su istraživači za British Medical Journal.

Takođe, takva hrana je već povezana s gojaznošću.

- Rezultati su vrlo jaki, vrlo dosledni i vrlo uverljivi. Ali, moramo biti oprezni. To je prva studija pa ne bi trebalo dizati paniku. Ovi rezultati moraju biti potvrđeni u drugim potencijalnim studijama - kaže Matilda Tauvijer, predvodnik ovog istraživanja.

Ovo je rizična hrana:

Gazirana pića

Upakovan hleb

Margarin

Keks

Slatke i slane zapakovane grickalice

Obrađene žitarice koje se jedu za doručak

Čokolada

Energetske pločice

Energetska pića

Aromatizovano mleko

Gotova jela s gotovim sosevima

Instant rezanci i testenina

Prerađeno riblje meso (npr. panirani štapići)

Praškasti proizvodi za mršavljenje

Polugotove pite

Pileći medaljoni (chicken nuggets)

Proizvodi od komadića mesa, uključujući većinu kobasica

Supe u prahu

Prehrambeni proizvodi uglavnom ili u celosti od šećera, ulja i masti.

BONUS VIDEO: ESPRESO TVITER: Snežana Dakić

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.