8 čarobnih osobina koje ima SVAKA TRUDNICA! (FOTO) (GIF)
Čudesne osobine koje ima svaka trudnica, Foto: profimedia

Raste snaga mozga

8 čarobnih osobina koje ima SVAKA TRUDNICA! (FOTO) (GIF)

Sposobni ste za mnogo više nego što ste ikada smatrali mogućim

Objavljeno:

Iako se uglavnom usredotočujete na negativnosti - umor, mučnine i proširene vene - trudno telo je stvarno čudesan sastav. Sposobni ste za mnogo više nego što ste ikada smatrali mogućim. Slavite stoga svoja divna, trudna tela, jer stvoriti u sebi novi život je čudesna stvar.

8 čarobnih osobina koje ima svaka trudnica!

Čarobne osobine koje ima svaka trudnica
Čarobne osobine koje ima svaka trudnicafoto: Profimedia

1. Raste snaga mozga

Svi smo čuli za rastresenost koja prati trudnoću. Ali istraživanja su pokazala da se pronicljivost i pamćenje budućih mama povećava, kao i oštrina čula vida i njuha. Razmislite o tome kako mnoge žene do kasne trudnoće rade puno radno vreme i brinu se za stariju decu. Neurolozi koji su vodili istraživanje veruju da su trudnički hormoni, posebno oksitocin, odgovorni za podsticanje mozga. A te promene mogu biti stalne – jupi!

2. Bićete u boljoj formi nekgo ikada

Tokom prvog tromesečja volumen krvi naraste i do 60 prpocenata kako bi u matericu i do bebe stizalo dovoljno kiseonika i hranjivih supstanci. Vaša pluća rade prekovremeno kako bi osigurala taj kiseonik, što poboljšava njihov kapacitet. Žene koje su bile aktivne pre trudnoće kažu da osećaju da su u još boljoj formi. Najbolje od svega, neki stručnjaci smatraju da ta superforma traje još osam meseci nakon porođaja, otuda i uspeh novih mama atletičarki poput Paule Redklif, prvakinje u golfu Catrione Metju i teniske zvezde Kim Klajsters.

Čarobne osobine koje ima svaka trudnica
Čarobne osobine koje ima svaka trudnicafoto: giphy

3. ...I fizički jače

Uz poplavu estrogena i progesterona, vaše trudno telo takođe luči i veliku količinu muških hormona, uključujući testosteron. Ti hormoni jačaju vaše mišiće. Dodajte tome činjenicu da naokolo nosite bebu koja raste, posteljicu i svu tu dodatnu tečnost. Trudnoća je ustvari vežba za nošenje težine. 4. Tretman lepote

Povećani nivo hormona, posebno estrogena, usporavaju lučenje ulja i zaustavljaju uobičajeni ciklus opadanja i rasta kose, tako da će vam kosa izgledati gušće i sjajnije nego ikada. Mnogim ženama ojačaju nokti, kosa im je bujnija, a koža se pročisti od akni, posebno od drugog tromesečja.

Čarobne osobine koje ima svaka trudnica
Čarobne osobine koje ima svaka trudnicafoto: Profimedia

5. Možete uticati na raspoloženje svoje bebe

Bebu možete usrećiti čak i pre nego što stigne na ovaj svet. Smejući se, u krvotok otpuštate hemikalije sreće. One prolaze kroz posteljicu, pa beba također može uživati u njima i osećati se mirno i opušteno. 6. Materica će na kraju biti do 500 puta veća od svoje normalne veličine

Pre trudnoće maternica je veličine kruške. Četrdeset nedelja kasnije porašće do veličine lubenice.

Čarobne osobine koje ima svaka trudnica
Čarobne osobine koje ima svaka trudnicafoto: giphy

7. Lakše doživljavate orgazme

Dodatna krv i hormoni koji kolaju vašim telom mogu uzrokovati oticanje genitalija i povećati njihovu osetljivost, čineći buduće mame sklonijima seksualnom uzbuđenju. Mnoge trudne žene kažu da su im orgazmi postali jači i češći. Vreme potrebno da se nakon vrhunca smirite može se dosta produžiti, posebno u zadnjem tromesečju. Eto još jednog razloga da se opustite i uživate u svojoj trudnoći.

8. Biće vam toplije

Temperatura tela trudnice prirodno je viša zahvaljujući unutrašnjem sastavu grejanja od bebe, hormona, povećanog volumena krvi i metabolizma.

Čarobne osobine koje ima svaka trudnica
Čarobne osobine koje ima svaka trudnicafoto: profimedia

Bonus video:

Ovo cveće samo govori kada mu treba voda

(Espreso.co.rs / zadovoljnadnevnik.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.