JEDAN ZALOGAJ MANJE ČINI ČUDA! Ako idete na slavu, PROČITAJTE OVO!
PRIPAZITE NA VELIKU KOLIČINU HRANE NA SLAVAMA, Foto: Nebojša Mandić, Zorana Jevtić, Pixabay

obratite pažnju!

JEDAN ZALOGAJ MANJE ČINI ČUDA! Ako idete na slavu, PROČITAJTE OVO!

Mnogo je bitnije da se razmišlja o onome šta sve trpi naš organizam ukoliko ne možemo da odolimo svim poslasticama na punim trpezama, pa se svakodnevno prejedamo

Objavljeno:

Hladno vreme traži jaku hranu, a s obzirom na to da je zima period raznih proslava i krsnih slava, gurmanluka ima dosta.

Neretko se dešava da tokom januara dobijemo koji kilogram više, ali to i nije neki problem. Mnogo je bitnije da se razmišlja o onome šta sve trpi naš organizam ukoliko ne možemo da odolimo svim poslasticama na punim trpezama, pa se svakodnevno prejedamo.

- Praznici su vreme koje se provodi sa porodicom i istovremeno prilika za prijatno druženje sa prijateljima. Tradicionalno, bogata trpeza predstavlja gotovo nezaobilazni sastavni deo prazničnih gozbi, a sa unosom hrane i konzumacijom alkoholnih piće se često preteruje, što ima za posledicu osećaj otežanog varenja. Procena je, da u tom periodu, bar svaka četvrta osoba ima simptome dispepsije. Dispepsija je stručni naziv za osećaj bola ili nelagodnosti u gornjem delu trbuha koji je povezan sa uzimanjem hrane i može biti praćen osećajem nadutosti, mučninom, podrigivanjem ili pojačanim gasovima - kaže prof. dr Ivan Jovanović.

Dispeptične tegobe su nespecifične i mogu biti rezultat mnogobrojih oboljenja digestivnog trakta kao što su ulkusna bolest želuca i dvanaestopalačnog creva, oboljenja žučne kese ili gušterače, ali i bolesti tankog creva. Međutim, dispeptične tegobe najčešće nemaju jasan razlog, što samo po sebi ne znači da se ne radi o ozbiljnom problemu koji u značajnoj meri utiče na kvalitet života, piše Aska.rs.

Dispepsija se češće javlja u mlađem životnom dobu. Osobe sa dispeptičnim tegobama često same posežu za lekovima ili pomoćnim lekovitim sredstvima u nadi da će njihovi problemi brzo i lako proći - tek se svaka četvrta osoba obraća lekaru za pomoć. Lečenje dispepsije može biti jednostavno, ali nekada zahteva i složeniji dijagnostičko - terapijski pristup.

HRANA NA SLAVAMA
HRANA NA SLAVAMAfoto: Zorana Jevtić

Hrana bez glutena nije zdrava!

- Simptome dispesije ima gotovo svaka četvrta odrasla osoba. Lečenje dispepsije ne mora uvek biti komplikovano. Nekada jednostavna promena životnih navika i ishrane može biti dovoljna, dok nekada tegobe koje bolesnici osećaju zahtevaju uporebu lekova. Danas na tržištu postoji veliki broj različitih preparata pankreasnih enzima koji mogu da utiču na smanjenje osećaja nelagodnosti u stomaku, težine, mučnine, otežanog varenja hrane i preterane nadutosti, ali je neophodno konsultovati se sa lekarom ili farmaceutom o njihovoj pravoj indikaciji i načinu upotrebe. Ono što je važno je da upotreba većine ovih preparata ima povoljan bezbednosni profil i malo nezeljenih efekata - objašnjava prof. dr Ivan Jovanović.

U principu, promena životnih navika kao što je konzumacija manjih i češćih obroka, dovoljno vremena izdvojenog za svaki obrok, izbegavanje određenih namirnica čijom razgradnjom nastaju gasovi (fermentacija), izbegavanje tzv. "brze hrane", "grickalica" i gaziranih pića, kod većine osoba dovodi do poboljšanja simptoma.

S obzirom da je u osnovi poremećaja neretko funkcionalni (ne pravi) nedostatak enzima koji učestvuju u razgradnji unetih namirnica, terapija lekovima koji pomažu varenje hrane i njenu apsorpciju mogu biti od pomoći. Danas na tržištu postoji veliki broj različitih preparata pankreasnih enzima koji mogu da utiču na smanjenje osećaja nelagodnosti u stomaku, težine, mučnine, otežanog varenja hrane i preterane nadutosti, ali je neophodno konsultovati se sa lekarom ili farmaceutom o njihovoj pravoj indikaciji i načinu upotrebe.

Ono što je važno je da upotreba većine ovih preparata ima povoljan bezbednosni profil i malo nezeljenih efekata.

Naravno, i pored svega, umerenost ostaje i dalje osnova zdravog života.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / Aska)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.