NE IGRAJTE SE! Evo šta previše soli radi vašem mozgu!
SO JE ŠTETNA ZA MOZAK, Foto: Pixabay.com

opasno!

NE IGRAJTE SE! Evo šta previše soli radi vašem mozgu!

Posoljena hrana uticala je i na povećanje interleukina-17, supstance koja može promeniti hemijske signale krvnim sudovima u mozgu

Objavljeno:

Dobro je poznato kako previše soli u ishrani loše utiče na srce i krvni pritisak, ali jeste li se ikad zapitali što so radi vašem mozgu?

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Nature Neuroscience otkrilo je kako miševi koji su hranjeni presoljenom hranom imaju smanjene mentalne sposobnosti te kognitivne poremećaje.

PREVIŠE SOLI JE ŠTETNO ZA MOZAK
PREVIŠE SOLI JE ŠTETNO ZA MOZAKfoto: Pixabay.com

Razlog je tome, tvrde naučnici, nedostatak krvi u mozgu. Miševi su pokazali smanjenje sposobnosti kretanja u lavirintu, a čak su prestali reagovati na povlačenje krzna. Posoljena hrana uticala je i na povećanje interleukina-17, supstance koja može promeniti hemijske signale krvnim sudovima u mozgu. Dr. Costantino Iadecola, voditelj istraživanja koje je sprovedeno u Australiji, kaže kako su miševi nakon tri meseca dobili demenciju.

Miševi su inače vrlo znatiželjni i vole istraživati nove stvari, ali tokom vremena jednostavno su izgubili sposobnost prepoznavanja normalnih objekata. Kada su trebali izgraditi gnezdo, a to je nešto što rade svaki dan, nisu to mogli učiniti – rekao je on i dodao kako bi slične posledice mogli imati i ljudi koji u ishrani koriste previše soli, no to se još mora istražiti.

Pogledajte bonus video:

CRVI U INTERVJUU ZA ESPRESO: Ja sam grandž dete i muzika sa početka '90ih najviše izlazi u mom sviranju hteo ja to ili ne

(Espreso.co.rs / Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.