Posle ovoga ćeš lakše ostaviti čašicu! ALKOHOL OŠTEĆUJE DNK I IZAZIVA RAK! (FOTO) (GIF)
Dečko i devojka piju vino na sastanku, Foto: pixabay.com

prirodna reakcija organizma

Posle ovoga ćeš lakše ostaviti čašicu! ALKOHOL OŠTEĆUJE DNK I IZAZIVA RAK! (FOTO) (GIF)

Acetaldehid može razbiti i oštetiti DNK unutar matičnih ćelija krvi što dovodi do poremećaja hromozoma i trajne izmene strukture DNK

Objavljeno:

Eksperti već dugo upozoravaju da konzumiranje alkohola doprinosi pojavi sedam vrsta raka - usta, grla, grkljana, jednjaka, grudi, jetre i debelog creva. Alkohol oštećuje ćelije zadužene za proizvodnju nove krvi, rezultati su najnovije studije koja može da objasni vezu između konzumiranja alkohola i bolesti raka.

U novom istraživanju, naučnici su davali miševima razblaženi alkohol poznat kao etanol.

NAJVAŽNIJI DATUMI U 2018. za svaki horoskopski znak! (FOTO) (GIF) Oni su analizom hromozoma i DNK utvrdili genetska oštećenja izazvana acetaldehidom, hemijskom supstancom koja se proizvodi kada telo obrađuje alkohol.

Muškarac pije viski
Muškarac pije viskifoto: giphy

- Oni su utvrdili da acetaldehid može razbiti i oštetiti DNK unutar matičnih ćelija krvi što dovodi do poremećaja hromozoma i trajne izmene strukture DNK unutar tih ćelija - saopštio je britanski Centar za istraživanje bolesti raka, koji je pomogao u finansiranju istraživanja. Oštećenje DNK može da vodi umiranju ćelija, ali i da izazove prirodnu reakciju organizma za regeneraciju.

Društvo pije koktele
Društvo pije koktelefoto: pixabay.com

Međutim, ako DNK nije "popravljen" kako treba, onda nastaje rak. Kada dođe do oštećenja matičnih ćelija, to vodi ka pojavi raka, kažu istraživači. - Dok se neka oštećenja ćelija dešavaju slučajno, naše istraživanje govori da konzumiranje alkohola može da poveća rizik od tog oštećenja - rekao je jedan od autora Ketan Patel iz Laboratorije molekularne biologije u Kembridžu.

žena pije vino
žena pije vinofoto: giphy

Bonus video:

ZBOGOM VIŠKU NA STOMAKU: Pratite ove savete i imaćete stomak kao top model

Za ravan stomak nije potrebno da se mučite i radite beskonačan broj teških trbušnjaka.

(Espreso.co.rs / Izvor: klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.