DOBIJATE STOMAK I ŠLAUFE IZ ČISTA MIRA? Ni u snu nećete pogoditi da je zbog OVIH STVARI!
Izbegnite ove stvari i prestaćete da se gojite oko struka, Foto: Pixabay

SAVETI ZA RAVAN STOMAK

DOBIJATE STOMAK I ŠLAUFE IZ ČISTA MIRA? Ni u snu nećete pogoditi da je zbog OVIH STVARI!

Postoje naučni razlozi zašto se muškarci i žene goje oko struka ulaskom u srednje godine života te zašto im je sve teže zadržati vitku liniju i skinuti višak kilograma

Objavljeno:

Prema poslednjim istraživanjima, ljudima srednjih godina zaista je teže izgubiti naslage oko stomaka, i muškarcima i ženama.

Čak i oni koji su u mladosti bili mršavi, u srednjim godinama mogu se drastično ugojiti.

Dr. Neerav Padliya, stručnjak za mršavljenje tvrdi da je i tada kilažom lakše upravljati nego što mislimo. Samo treba shvatiti šta vodi gojenju i prilagoditi se tome.

Hormoni sve diktiraju

Dolaskom u tridesete godine života, količina hormona u telu pada. To je razlog zašto i metabolizam počinje sporije raditi, a što on sporije radi, ljudi se više goje. Naime, tada se sagoreva manje energije i taloži više masnoća u telu.

Istraživači su otkrili da to kod prosečnog muškarca i žene uzrokuje dodatnih 450 do 900 grama svake godine, i to od 35. do 55. godine života.

Najveći MITOVI O TRBUŠNJACIMA! Pločice se vide SAMO AKO... (FOTO) (GIF)

Izbegnite ove stvari i prestaćete da se gojite oko struka
Izbegnite ove stvari i prestaćete da se gojite oko strukafoto: Pixabay

Situacija kod muškaraca

Visoka količina testosterona odgovorna je za održavanje vitkog i mišićavog izgleda kada su mlađi. To se događa zato što taj muški hormon veže masno tkivo i izbacuje ga iz tela te se ne gomila oko struka.

Takođe, pomaže pri izgrađivanju mišića, ubrzava metabolizam i smanjuje rizik od pojave dijabetesa jer održava osetljivost na insulin.

- Ali, nakon 30. godine količina testosterona se prirodno počinje smanjivati za otprilike jedan posto godišnje - objašnjava dr. Padliya.

To pak podstiče telo da pohranjuje masti, posebno na području stomaka, što nije samo estetski problem već i zdravstveni jer povećava rizik od bolesti srca i dijabetesa.

Situacija kod žena

Žensko telu ima osetljivu ravnotežu progesterona i estrogena tokom plodnog razdoblja života. Poznato je da viša količina estrogena povećava nastanak masnog tkiva. Kod mlađih žena količina oba hormona je podjednaka. Ali, od 35. godine života količine oba hormona se smanjuju, što dovodi do menopauze.

- Međutim, količina progesterona se smanjuje brže što uzrokuje formiranje masnih naslaga oko struka - dodaje ovaj stručnjak.

Izbegnite ove stvari i prestaćete da se gojite oko struka
Izbegnite ove stvari i prestaćete da se gojite oko strukafoto: Pixabay

Šta se još događa kod oba pola?

Pad hormona dovodi do smanjenja mišićne mase i kod muškaraca i kod žena. A, kako je mišićno tkivo jedan od glavnih potrošača glukoze u telu, dolazi do težeg gubitka suvišnih kalorija što vodi gomilanju naslaga na stomaku.

Kod smanjenja mišićne mase telo ne obrađuje ugljikohidrate pa treba paziti da se ne jede previše.

5 načina kako zadržati vitku liniju

1. Jedite više proteina, a manje ugljikohidrata

Osigurajte proteine u svakom obroku. Zdravi izvori proteina su orasi, semenke, riba, mlečni proizvodi i nemasno meso. Izbegavajte rafiniranu hranu poput belog hleba i testenine.

Pre birajte namirnice proizvedene od celovitog zrna koje polagano oslobađaju glukozu i smanjuju mogućnost debljanja.

2. Pobrinite se da su mišići aktivni

Što više mišića u telu imate, više kalorija ćete trošiti, čak i kada ne vežbate. Zato, vežbajte s nekim oblikom tega kako bi mišići bili snažni. Lagano dizanje tegova dva do tri puta nedeljno pomoći će i muškarcima i ženama.

Trebalo biste koristiti tegove koji su dovoljno teški da iscrpe mišiće i ponavljajte njima vežbu 12 puta, ali biće dovoljno i osam puta ako vam je tako lakše. Dobro je baviti se i jogom jer se u njoj koristi težina sopstvenog tela kao otpor što, takođe, pomaže u izgradnji mišića.

3. Smanjite stres koliko je moguće

Srednje godine mogu biti izuzetno stresne, a istraživanja su pokazala kako visoke količine kortizola, hormona stresa, uzrokuju gomilanje masnoće oko struka.

Naučite kako da se opustite jer će to smanjiti količinu kortizola. Meditirajte, pogledajte dobar film, smejte se s prijateljima...

Izbegnite ove stvari i prestaćete da se gojite oko struka
Izbegnite ove stvari i prestaćete da se gojite oko strukafoto: Pixabay

4. Iskoristite svaku priliku za ustajanje

Previše sedenja smanjuje aktivnost enzima koji se zove lipoprotein lipase, a pomaže sagorievati masnoće koje se gomilaju oko struka. Uz to, stajanje sagoreva dvostruko više kalorija od sedenja.

Iskoristite svaku priliku za stajanje, na primer, dok se vozite javnim prevozom, pričate na telefon...

5. Ne dopustite da manjak sna utiče na apetit

Kvaliteta sna se često smanjuje u srednjim godinama, a poznato je da neispavanost povećava apetit. Naime, telo je umorno i žudi za energijom, a tada je najgore vreme da posegnete za hranom jer ćete pojesti previše.

Pokušajte povećati kvalitet sna tako da se pre odlaska u krevet opustite, možda toplom kupkom i izbegavanjem mobilnih telefona, računara..., prenosi Mirror.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.