MENSTRUALNI BOL je isti kao onaj koji izaziva INFARKT! Zašto ga niko ne leči? (FOTO) (GIF)
Devojka oseća bolove u stomaku, Foto: profimedia

Ovo će razumeti svaka žena!

MENSTRUALNI BOL je isti kao onaj koji izaziva INFARKT! Zašto ga niko ne leči? (FOTO) (GIF)

Ako se ne leči, može izazivati neplodnost, a uprkos tome i dalje nije poznato što izaziva ovu bolest, i zašto su neke žene predispozicionirane za to stanje

Objavljeno: 14:01h

Ovo stanje pogađa skoro svaku desetu ženu u reproduktivnoj dobi, a za dijagnozu u proseku treba neverojatnih sedam godina. Žene od puberteta do menopauze svakog meseca (osim ako su trudne ili imaju nekih zdravstvenih problema) krvare. Znači, većinu života. Mnoge tokom tog vremena iskuse veće ili manje bolove. Ali svejedno se o toj temi uopšte ne priča. Nažalost, previše žena trpi u tišini. I pritom trpe pravu agoniju, jer postoje i stanja pri kojima žene osećaju ozbiljne bolove.

Najveći MITOVI O TRBUŠNJACIMA! Pločice se vide SAMO AKO... (FOTO) (GIF)

Najčešće se radi o dismenoreji - kliničkom terminu za bolne menstruacije koje ženama onemogućava zvođenje svakodnevnih aktivnosti. Dismenoreja pogađa jednu od pet žena, tvrdi američka akademija porodičnih lekara, a neverovatno je koliko je malo istraženo to područje, mnogi doktori tek odmahuju rukom na spominjanje simptoma.

Žena priča sa prijateljima
Žena priča sa prijateljimafoto: giphy

Lekare to ne zanima

Frank Tu s "North Shore" UniverzitetA kaže da neki lekari puste svoje pacvijentkinje uz reči da bi im "ibuprofeni trebali pomoći". Naravno, to nije dovoljno dobar odgovor ženi koja trpi snažne bolove, koji, prema profesoru Džonu Gilbadu s Koledža u Londonu, mogu biti jaki kao pri doživljavanju srčanog udara. Žene koje započnu razgovor s drugim ženama o menstrualnim bolovima, će brzo reći da je bar polovina njihovih prijateljica iskusila to o čemu pričaju.

Lekari im skoro svima prepisuju kontinuirano uzimanje pilula za kontracepciju, bez pauza (kako ne bi dobile menstruaciju i osećale bolove, iako menstruacija u mnogim slučajevima ne nestaje, kao ni bol), antidepresive i analgetike kako bi "lakše preživele" te teške dane.

Iako se simptomi među ženama umeju prilično razlikovati, jednu stvar sve dele: ni jedna obično ne dobije tačan odgovor od svog lekara zašto se to događa i kako se može sprečiti. Službene dijagnoze (pogotovo ako u vreme menstruacije obično osećate i neke druge hronične bolove), možete odmah precrtati. Bar za sada, jer se njima niko ne zamara.

Devojku boli stomak
Devojku boli stomakfoto: profimedia

Skrivena dijagnoza iza bola

Ali, treba znati da uz dismenoreju postoji još jedan uzrok velikih bolova: endometrioza.

Dok je u prvom slučaju reč o bolnim menstruacijama bez objašnjenja, u drugom se radi o ozbiljnom stanju. Procenjuje se da oko 10 posto žena koje ovuliraju u SAD-u boluje od endometrioze, na čiju se dijagnozu obično čeka 10-ak godina. Radi se o pogrešno smeštenom tkivu sluznice materice, koje krvari tokom menstruacije. Ako se ne leči, može izazivati neplodnost, a uprkos tome i dalje nije poznato što izaziva ovu bolest, i zašto su neke žene predispozicionirane za to stanje.

Nepostojeći tretmani i nedostatak istraživanja

Upravo je neverovatno da ni jedno od dva navedena stanja nije do kraja istraženo, ali i da su vrste lečenja ograničene. U oba slučaja, većina lekara će ženama tek preporučiti uzimanje analgetika kao što su ibuprofeni, korišćenje pilule ili prelazak na intrauterini uložak poput "Mirene". U nekim slučajevima se može preporučiti operacija ili čak histerektomija, ali čak ni ona ne mora u potpunosti delovati, jer su se neke žene žalile na bolove i nakon nje.

Muškarac se valja u teretani
Muškarac se valja u teretanifoto: giphy

Postoji više istraživanja o endometriozi, najviše stoga jer može izazvati neplodnost, ali naučnici koji pokušavaju da detaljnije istraže ova stanja obično ne dobivjaju potrebna sredstva za svoj rad. Mnoge žene napominju da, kad bi se radilo o bolovima koji muče muškarce, ne samo da bi sve dosad bilo istraženo, nego bi čitava problematika bila davna prošlost.

Nimalo ne pomaže ni činjenica da ni sami lekari ne shvataju ozbiljno žene koje se žale na ove tegobe.

Ako imate ove simptome obavezno posetite lekara

Standardna bol kod menstruacije se javlja u području donjeg dela trbuha gde se nalazi materica zbog stezanja i opuštanja njenog tkiva. Bol se može reflekotovati i na donji deo leđa u istoj ravni, ali ako se bol pojavo negde drugde u karlici, leđima, ili nogama - moguće je da se radi o endometriozi. Bol može pratiti mučnina i nagon za povraćanjem.

Ženu boli stomak
Ženu boli stomakfoto: profimedia

Bonus video:

ZBOGOM VIŠKU NA STOMAKU: Pratite ove savete i imaćete stomak kao top model

Za ravan stomak nije potrebno da se mučite i radite beskonačan broj teških trbušnjaka.

(Espreso.co.rs / Izvor: express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.