PRAVO GORIVO ZA ZIMU!
Foto: promo

zdravi kao dren

PRAVO GORIVO ZA ZIMU!

Hladnoća nam crpi energiju koju bismo inače rado iskoristili na održavanje forme kroz vežbu i fizičke aktivnosti

Objavljeno: 13:06h

Hladnoća nam crpi energiju koju bismo inače rado iskoristili na održavanje forme kroz vežbu i fizičke aktivnosti. Oblačenje dodatnih slojeva odeće može da pomogne samo donekle: ako ste ikada pokušali da radite kardio trening u dva džempera i perjanoj jakni, znate o čemu pričamo. Ono što vam je potrebno da biste održali nivo energije u mašini i kada je napolju minus je – pravo gorivo.

Šta jesti da biste imali energije za zimske aktivnosti? Saveti stručnjaka, kao što su nutricionisti Kanadskog centra za Sport u Kalgariju, svode se na sledeće: kombinacija ugljenih hidrata, proteina i masnoća u svakom obroku, s tim što treba malo povećati količinu masnoće i proteina, a obrok je preporučljivo pojesti dva do tri sata pre i posle zimske aktivnosti.

Hrana podiže baznu temperaturu tela, a mišići bolje rade kada su zagrejani. Ovo znači da zimi možete i da jedete više tj. unosite više kalorija, jer će tako hrana sporije biti varena i energija tj. toplota će se sporije oslobađati. Takođe, u roku od pola sata posle zimske aktivnosti je dobro pojesti mali obrok od ugljenih hidrata i proteina kako bi mišići dobili sve što im treba za oporavak od napora.

I naravno, ne zaboravite na tečnost. To što je hladno ne znači da vam treba manje vode – a to što će vas mrzi da skidate skijaško odelo da biste otišli u toalet nije dobar izgovor. Unošenje tečnosti vam pomaže da održite telesnu energiju. Kanadski nutricionisti preporučuju da popijete dve čaše tečnosti dva sata pre akcije, kao i još dve čaše tačno pre nego što počnete.

Ali, vratimo se na hranu, jer osećamo goruće pitanje na vašim usnama: koja se to hrana konkretno preporučuje za sve vas koji zimi skijate, klizate, trčite ili prosto volite da se grudvate sa decom napolju?

foto: promo

Pre aktivnosti

Ovsena kaša sa orasima i cimetom. Prepuna složenih ugljenih hidrata u kombinaciji sa vlaknima, duže se vari i sporije „otpušta“ energiju, dajući vam toplotu na duži period. Orasi su tu zbog ukusa i zdravih masnoća, a cimet sadrži antioksidanse koji pospešuju rad imunog sistema.

Salata od citrusa sa jogurtom i medom. Prikupite mandarine, pomorandže i grejpfrut u snažan koktel vitamina C i vlakana. Jogurt ili kiselo mleko će dodati neophodne proteine i masnoće, a sve to će najbolje zasladiti med, koji ima i antioksidantska svojstva.

Čokoladni porteinski šejk. Pomešajte čokoladni protein (1 kašika) sa kašičicom putera od kikirikija ili badema, kašičicom meda, kačišicom kakaoa, jednom bananom i čašom kiselog mleka, pa sve to izblendajte. Čista energija u šolji.

Posle aktivnosti

Gulaš s pečurkama. I dodatkom korenastog povrća bogatog skrobom, kao što su krompir, šargarepa, paškanat ili čak batat kao prilog, jer prema kineskoj tradicionalnoj medicini, svo korenasto povrće zagreva. Što se pečuraka tiče, šampinjoni i bukovača su odličan izbor. Savršen prilog: salata od cvekle, još jednog korenastog povrća bogatog vitaminima i vlaknima.

Čili. Bio meksički ili leskovački, pasulj sa paprikom, uz ćureće ili pileće meso je odličan izvor biljnih i životinjskih proteina, uz vlakna kojima je bogat pasulj.

Sendvič sa ćurećim prsima. Ovde baš ne mislimo na kupovni suhomesnati prozvod, već na ćureća prsa pečena u rerni ili na roštilju, ohlađena i stavljena između dve kriške integralnog hleba, pre svega zbog vlakana kojima je bogat. Za lepši ukus i dodatne ugljene hidrate ubacite malo pečene paprike i sira kao što je mocarela, koji će u priču uneti pravu količinu masnoće.

Topla čokolada. Nije da ju je potrebno „prodavati“ jer skoro svi je vole, ali lepo je znati da je em ukusna em blagotvorna po hladnom vremenu zbog kombinacije proteina i ugljenih hidrata. Samo ne preterujte sa šećerom – ili je zasladite zaslađivačem kao što je stevia.

Detaljnije na www.pronadjimeru.com

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.