Naučnici se opasno bliže rešenju misterije! Autizam povezuju sa manjkom vitamina D kod beba u materici! (FOTO) (GIF)
Foto: pixabay.com

s8unčevi zraci su važni

Naučnici se opasno bliže rešenju misterije! Autizam povezuju sa manjkom vitamina D kod beba u materici! (FOTO) (GIF)

Vitamin D je povezan i sa drugim stanjima, poput demencije, migrene i mentalnih bolesti poput shizofrenije i depresije

Objavljeno:

Rasteraj sve te rospije oko njega! Posesivni gest koji poručuje - On je moj muškarac! (FOTO) (GIF)

I pre su sumnjali naučnici u povezanost vitamina D i beba u materici, ali sada su stručnjaci zaključili da je veza između vitamina D i razvoja poremećaja iz autističnog spektra vrlo jasna.

U jednom istraživanju, deca do treće godine sa dijagnozom autizma su imala niže nivoe vitamina D dok su bili još u meterici, pokazala je nova kineska studija objavljena u ‚‚Journal of Bone and Mineral Research". Time su pronašli vezu između autizma i manjka vitamina D.

Stručnjaci smatraju da nizak nivo ovog vitamina tokom trudnoće mogu znatno povećati rizik od razvoja autizma kod dece.

foto: pixabay.com

U svojoj studiji upoređivali su nivo vitamina sa njihove tri godine i s onom dok su još bili u majčinoj utrobi. Te podatke su dobili iz krvi odmah po rođenju beba.

Od 1000 trogodišnjaka, njih 310 razvilo je autizam.

Nivo vitamina D bio je znatno niža kod dece s autističnim sindromom. Oni koji su imali najniže nivoe vitamina D kao novorođenčad imali su za 260 procenata veći rizik od razvoja autizma, u poređenju sa bebama koje su imale normalne nivoe vitamina D.

foto: pixabay.com

Poremećaje iz spektra autizma karakterišu teškoće u komunikaciji i društvenoj interakciji kao i teškoće u kognitivnom i emotivnom smislu. Novija istraživanja upućuju na to da bi problem mogao biti u prevelikom broju spona između moždanih ćelija i da to može preopteretiti i zbuniti mozak. Iako, i sami stručnjaci ne razumeju kako je moguće imati previše neuronskih veza.

Vitamin D je povezan i sa drugim stanjima, poput demencije, migrene i mentalnih bolesti poput shizofrenije i depresije. Ako telu manjka vitamina D, mentalne bolesti i simptomi mogu se čak i pogoršati.

Telo proizvodi vitamin D dok je izloženo sunčevim zracima. Taj vitamin je važan za apsorpciju kalcijuma, rast i razvoj imuniteta.

foto: pixabay.com

(Espreso.co.rs / Izvor: ibtimes.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.