OVA LOŠA NAVIKA je uzrok najvećeg broja TUMORA, ODMAH PRESTANITE DA TO RADITE! (FOTO) (GIF)
Foto: Pixabay

opaka bolest

OVA LOŠA NAVIKA je uzrok najvećeg broja TUMORA, ODMAH PRESTANITE DA TO RADITE! (FOTO) (GIF)

Od posledica ove vrste karcinoma umre 28,8 odsto obolelih

Objavljeno: 09:29h

Čak 40 odsto slučajeva karcinoma i isto toliko smrtnih slučajeva od posledica ove bolesti moglo bi se izbeći kad bi se primenila odgovarajuća preventivna strategija, pokazali su rezultati istraživanja američkih naučnika objavljeni u medicinskom časopisu "CA: A Cancer Journal for Clinicians". Oko 42 posto svih slučajeva raka i 45,1 posto smrtnih ishoda te bolesti moglo bi se sprečiti, tvrde autori studije utemeljene na podacima iz 2014. koja je sprovedena u Sjedinjenim Državama.

Najviše je obolelih, a i smrtnih slučajeva od karcinoma povezanih s uživanjem duvana, odnosno s pušenjem: reč je o 19 odsto slučajeva.

foto: giphy

Od posledica ove vrste karcinoma umre 28,8 odsto obolelih.

Gojaznost je na drugom mestu, daleko iza uživanja u duvanu, ali ipak sa 7,8 odsto slučajeva rezultira razvojem karcinoma, a postotak smrtnih slučajeva je 6,5.

Na trećem mestu je alkoholizam koji utieče na razvoj raka u 5,6 posto slučajeva i za posledicu ima smrtni ishod u četiri odsto slučajeva.

Na četvrtom mestu je preterano izlaganje ultraljubičastim zracima - utiče na razvoj raka u 4,7 posto slučajeva, a postotak smrtnih slučajeva je 1,5 odsto.

foto: Stock Shutterstock

Sledi fizička neaktivnost koja razvojem raka rezultira u 2,9 odsto slučajeva, a za posledicu ima smrtni ishod u 2,2 odsto slučajeva.

Zbog nedovoljne konzumacije voća i povrća rak se može razviti u 1,9 posto stanovništva, a rezultira smrću u 2,7 odsto slučajeva, dok infekcija papiloma virusom rezultira razvojem raka u 1,8 odsto slučajeva, a smrtnost iznosi 1,1, odsto.

Rak pluća je najčešća vrsta raka, a u 81,7 odsto slučajeva uzročnik je pušenje. Ono se povezuje sa 73,8 odsto slučajeva raka grkljana, 50 odsto raka jednjaka i 46,9 posto raka bešike.

foto: Giphy

(Espreso.co.rs /Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.