ŠTA ZNAČI ŽUTO, ŠTA CRVENO, ŠTA BRAON, A ŠTA CRNO: Koja boja na štapiću za uši je OPASNA, i kad treba da ZOVETE LEKARA!
Foto: profimedia

Obavezno proverite

ŠTA ZNAČI ŽUTO, ŠTA CRVENO, ŠTA BRAON, A ŠTA CRNO: Koja boja na štapiću za uši je OPASNA, i kad treba da ZOVETE LEKARA!

Ako ste se ikad pitali šta znači koja boja onog što vam izađe iz ušiju, evo prilike da naučite

Objavljeno: 09:36h

Normalna je higijenska procedura da svakih nekoliko dana čistite uši. Malo nas, međutim, zna da vosak iz ušiju ima zaštitnu funkciju i može pokazati stanje vašeg opšteg zdravlja.

Uz pomoć štapića za uši, možete proveriti boju supstance koja se nalazi u vašim ušima. A mi ćemo vam objasniti šta to znači.

foto: Pixabay.com

Siva boja

Ako vam je vosak sivkast, bez drugih simptoma, ne treba da brinete. Verovatno je samo prašina koja je ušla unutra. Ova boja je česta kod stanovnika velikih gradova, zbog zagađenja.

Crvena boja, tragovi krvi

Ako na štapiću primetite tragove krvi, ovo može da znači da vam je povređena bubna opna. U ovom slučaju, uvo je podložno infekcijama, što može dovesti do upale uva i pogoršanja sluha. Obavezno idite kod lekara.

Smeđa boja

Ako je vosak iz ušiju tamne smeđe boje, ovo može da znači da vam je telo prošlo kroz veoma stresan period. Zbog ovoga, pokušajte da provedete nekoliko dana u mirnom i tihom okruženju.

Crna boja

Ako se ovo desilo samo jednom, ne brinite. Međutim, ako vas uši svrbe, i ako svrab postaje sve jači, trebalo bi da posetite lekara, jer crna boja može da znači gljivičnu infekciju ušiju.

Bela boja

Bela boja voska iz ušiju može da znači da u telu postoji manja vitamina i mikroelemenata, pobotovo gvožđa i bakra. Zato se preporučuje da se doda pasulj i žitarice u jelovnik. Nije loše ni razmisliti o uzimanju vitamina u tabletama.

Izrazito neprijatan miris

Ako sa štapića dolazi izuzetno neprijatan miris, ovo može značiti da imate infekciju srednjeg uva. Osim smrada, možda ćete čuti i zvuke i osećati kako vam uši "pucketaju" s vremena na vreme. Ako imate sve ove simptome, trk kod otorinolaringologa.

Tečna supstanca na štapiću

Ako vam se črvstoća voska promenila nedavno, i sad sve "curi", ovo može da znači početak zapaljenjskog procesa. Trebalo bi da odete kod lekara.

Potpuno suv štapić

Najlakše objašnjenje za ovo je manjak masnoća u vašem telu. Pored toga, može biti da imate dermatitis ili neku drugu bolest kože, koja je čini suvom.

(Espreso.co.rs/BrightSide)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.