POSLE OVOG VAM NEĆE PASTI NA PAMET DA ODETE POD NOŽ! Ovo je prava istina o plastičnim operacijama!
Foto: Zorana Jevtić

PAMET U GLAVU!

POSLE OVOG VAM NEĆE PASTI NA PAMET DA ODETE POD NOŽ! Ovo je prava istina o plastičnim operacijama!

Najbrži korak do lepote, ali i onaj koji najviše košta!

Objavljeno:

Svi smo svedoci koliko je estetska hirurgija postala deo naše svakodnevice, i koliko je sasvim normalno podvrgnuti se nožu kako bi se korigovali određeni fizički nedostaci i dostigla ona "savršena" lepota. U skladu sa tim, ono što je krajnje zanimljiv statistički podatak jeste da su čak 91 % onih koji se odluče za hirurške intervencije ovog tipa zapravo pripadnice lepšeg pola, kao i da se njihov broj svake godine povećava za 5% u odnosu na prethodnu! Takođe, interesantno je i su dame koje pripadaju ovoj skupini mahom vrlo mlade - većinski starosti između 19 i 34 godine.

ZNA SE KAD: 72 sata pre smrti ljudi počinju da govore OVE STVARI!

Ovakva statistika je samo još jedan dokaz da živimo u svetu u kom su nam nametnuti ideali lepote i u kom se žena posmatra kao objekat, pa je imati savršen fizički izgled i naglašene ženske atribute postalo apsolutni imperativ. S obzirom na to da se mnoge pripadnice lepšeg pola odlučuju na različite intervencije suviše olako, bez svesti da se radi o operaciji, koju kao i svaku operaciju treba shvatiti ozbiljno, u ovom tekstu želimo da skrenemo pažnju na kompleksnost ove teme i da ukažemo na sve moguće negativne posledice.

foto: Giphy

Plastični hirurzi, kao i psiholozi, smatraju da velika većina pacijenata koji se odlučuju na ovakav vid intervencija (najpopularnije su liposukcija i ugradnja silikona u grudi), nemaju jasnu predstavu o tome šta one sve podrazumevaju, kakve rizike nose sa sobom, i koje su moguće neželjene posledice, pri čemu se misli kako na fizičke, tako i na psihičke.

Kada govorimo o psihičkim posledicama, one se odnose na percepciju sebe nakon hirurške intervencije. S obzirom na to da je ona donela izmene u fizičkom izgledu, iako željene, može se desiti da osoba koja se podvrgnula operaciji ipak ne može da prihvati drugačiju sebe. To je, na primer, čest slučaj, kod intervencija na nosu, jagodicama i sl, koje promene fizionomiju lica, pa se sopstveni lik doživi stranim. U ovakvim situacijama, pošto nema nazad, često je potrebno zatražiti pomoć psihologa.

Naravno, tu su i fizičke posledice, kada, recimo, intervencija popravlja jedno, a kvari drugo.

Ovo se odnosi upravo na malopre pomenutu situaciju kada intervencija koja ispravlja jedan "fiziki nedostatak" stvara drugi. Navedimo primer: Kod dama koje se odluče na liposukciju donjeg stomaka i butina, kao posledica ovog zahvata doći će do uništavanja ćelija masti u ovom delu tela, što voi krajnje nesrazmernom i neproporcijonalnom gojenju, ukoliko do njega kasnije dođe, koje će pogoditi samo gornje delove tela - ruke, leđa, gornji stomak.

foto: Giphy

Depresija!

U ovom delu ćemo se nadovezati na već pominjane i razmatrane psihičke, odnosno emocionalne posledice. Pacijent koji se odluči na intervenciju ima velika očekivanja, i samim tim je izložen stresu, koji je pojačan i samim procesom operacije, kao i oporavka, pa depresivna stanja nisu nimalo neobična pojava u pojedinim slučajevima.

Dame koje idu na "face-lifting" često teže prihvataju svoj novi super zategnuti izgled lica, jer je on i više nego očigledno neprirodan, pa nailazi i na kritički nastrojene komentare drugih, koji samo pojačavaju celokupnu negativnu percepciju i depresivna osećanja.

Kada smo već pomenuli reagovanje sredine, podsetimo se da smo istu odredili i kao ključni faktor zbog kog se žena nezadovoljna svojim fizičkim izgledom uopšte i odlučuje na estetsku intervenciju - kako bi bila što približnija nametnutom "savršenom idealu" ženstvenosti, pa u slučajevima kada ta sredina reaguje razočaranjem na promene u izgledu, pacijentkinja može da zapadne u ozbiljnu depresiju.

Sve ovo može prouzrokovati da se pacijentkinja nakon što je dobila ono što je želela počne jako loše osećati u svom telu, i tada je jako bitno da potraži pomoć psihoterapeuta.

foto: Giphy

Bolan proces oporavka!

Ukoliko vam postoperativni period estetske intervencije predstave na način da će biti propraćen blažim nelagodnostima, znajte da je to, u najmanju ruku, nepoptuna informacija, odnosno neistinita.

Intervencije kao što su operacija nosa, liposukcija, ugradnja implanata u grudi i sl, podrazumevaju veoma bolan proces oprovaka, čiji su sastavni deo otoci, podlivi koji mogu trajati i par nedelja, jaki bolovi, obavezno mirovanje, temperatura, osetljivost na bilo kakav dodir problematičnog dela tela.

Stoga, veoma je važno da svako ko želi da se podvrgne ovakvom tipu intervencija shvati da je to operacija koja, kao i svaka druga, nije nimalo naivna, da se dobro informiše o procesu oporavka, kao i mogućim neželjenim efektima, kako bi procenio da li je psihički sposoban da se upusti u ceo proces.

foto: Beta

Moguće komplikacije i nestručnost hirurga!

Uzevši u obzir da su plastične operacije same po sebi skup poduhvat, mnoge dame kako bi "bolje prošle " se odlučuju za intervencije koje su pronašle na različitim sajtovima sa popustima, bez da su se informisale o stručnosti hirurga koji će izvesti operaciju. Ovako nešto se dešava upravo iz već pomenutog razloga što većina estetski zahvat ne doživljava kao operaciju, što je potpuno pogrešno.

Posledice nečije nestručnosti mogu biti ne samo npr. paraliza facijalnih mišića kod ugradnje botoksa, već i fatalni ishodi u situacijama kada se tokom operacije razvije infekcija, koja potom kulminira u vidu postoperativnih komplikacija.

Potreba za ponavljanjem zahvata!

Plastični hirurzi često ne napomenu da određene intervencije ne garantuju večne rezultate, i da je operaciju posle nekog perioda potrebno ponoviti, kao kod npr. fejs - liftinga, ili zatezanja kapaka.

foto: Pixabay

To je samo dokaz da su plastične operacije jedan začarani krug, i to ne samo zbog ovih relativno objekitvnih faktora, već i zbog onih subjektivnih - kada se bukvalno razvije zavisnost od plastičnih operacija, i kada se nakon što se " popravi" jedan fizički nedostatak, odmah smišlja strategija za sledeći potez koji će izgled učiniti "savršenijim".

Postoje i ekstremni slučajevi pacijenata koji su, zahvaljujući velikom broju intervencija, ne samo potpuno promenili svoj lični opis, već su počeli da liče na lutke.

(Espreso.co.rs / Mogujatosama.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.