Ako zapalite ovaj listić rešićete se umora i stresa odmah, ali to nije sve! (FOTO)
Foto: pixabay.com

oduvek je bio cenjen

Ako zapalite ovaj listić rešićete se umora i stresa odmah, ali to nije sve! (FOTO)

Od antike je bio cenjen kao sveto drvo čije su se grančice darivale pojednicima i pesnicima kao znak najveće počasti i slave

Objavljeno:

Koristite ih svaki dan, a ne znate da se u njima nalazi govedina, iako nisu za jelo! (FOTO) (GIF)

Postoji jedna poznata biljka koja će vam pomoći da se opustite za kratko vreme i da se rešite napetosti, nervoze, stresa i umora… Ruski naučnik Grenadij Malahov otkrio je da ova biljka fantastično deluje protiv umora i stresa.

Reč je - o lovoru!

Lovor je od antike bio vrlo cenjen kao sveto drvo čije su se grančice darivale pojednicima i pesnicima kao znak najveće počasti i slave.

foto: giphy

Danas se lovor koristi u hortikulturi kao stablo ili kao formalno oblikovana ograda, u kulinarstvu kao začin (zbog posebne arome koju daje jelima, ali se ne jede, nego izbacuje iz jela nakon kuvanja) i u narodnoj medicini kao lekovita biljka. Lekovita materija su eterična i masna ulja iz bobica i listova, a kao aktivne supstance prvenstveno sadrže pinen i cineol.

Lovor obogaćuje antioksidativni potencijal hrane, čime se doprinosi jačanju imunološkog sustava, zaštiti od štetnog uticaja slobodnih radikala, zaceljivanju rana i zaštiti od virusa.

foto: pixabay.com

Vitamin A koji se u značajnim količinama nalazi u lovoru doprinosi boljem vidu, održavanju i zaštiti sluznice i kože, pomaže u smanjenju rizika od raka pluća i usne šupljine.

Prepoznatljiv miris lovora potiče od hlapivih spojeva koji deluju lekovito na probavi sustav i ublažavanje probavnih tegoba. Čaj od lovora potiče apetit i probavu, pomaže smirivanju mučnine, ublažavanju čireva, grčeva i nadutosti.

Esencijalno ulje lovora može pomoći kod lečenja artritisa, bola u mišićima, bronhitisa i gripa. Ovaj mirisni začin ima potencijal da redukuje rizik od pojave raka jer sadrži niz fitohemikalija koje poseduju snažna antikancerogena svojstva. Istraživanja su u toku.

foto: pixabay.com

Lovor za opuštanje

Sve što trebate da uradite za opuštanje s lovorom je sledeće:

Uzmite jedan osušeni list lovora, stavite ga u posudu u kojoj može da gori, zapalite ga i izađite iz prostorije u kojoj je zapaljen.

Posle desetak minuta lovorov list će izgoreti, a prostorija će biti puna mirisnog dima koji će stvoriti posebnu atmosferu.

Lovor sagorevanjem oslobađa specifične sastojke koji vam pomažu da ublažite umor pa će nam pomoći da se opustite.

foto: pixabay.com

(Espreso.co.rs / Izvor: atma.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.