Krv trudnica može da ubije! Sve opasnosti transfuzije krvi za muškarce! (FOTO)
Foto: profimedia

ženske krvne ćelije

Krv trudnica može da ubije! Sve opasnosti transfuzije krvi za muškarce! (FOTO)

Transfuzije krvi od donora trudnica du bile povezane s povećanim rizikom smrtnosti kod muških primaoca, mlađih od 50 godina

Objavljeno:

6 horoskopskih znakova koji uvek ostaju nečija švalerka! (FOTO) (GIF)

Nakon transfuzije krvi dobijene od sadašnjih ili nekadašnjih trudnica ukupno je umrlo 3.969 bolesnika - glavni uzrok je bila akutna ozleda pluća direktno povezana s transfuzijom.

Naučnici iz ‚‚Sanquin Researcha" otkrili su da su transfuzije krvi od donora trudnica bile povezane s povećanim rizikom smrtnosti kod muških primaoca, za razliku od žena gde nije bilo nikakvih posledica.

Istraživanje je obuhvatilo 31.118 pacijenata koji su primili 59.320 transfuzija crvenih krvnih ćelija u razdoblju od 2005. do 2015. godine u glavnim bolnicama u Holandiji.

foto: pixabay.com

Upoređujući stope preživljavanja primaoca, pronašli su ‚‚statistički značajno povećanje mortaliteta kod muških pacijenta koji su transfuzijom primili crvene krvne ćelije".

Nakon transfuzije krvi dobijene od sadašnjih ili nekadašnjih trudnica ukupno je umrlo 3.969 bolesnika, pri čemu je glavni uzrok bila akutna ozleda pluća direktno povezana s transfuzijom.

Istraživači su otkrili da su muškarci ispod 50 godina, koji su primili ovakvu transfuziju, imali 1.5 put veća šansu da će umreti u roku od tri godine. Naučnici smatraju da je ovaj povišeni rizik od smrti posledica antitela koje trudnice stvaraju za vreme trudnoće.

foto: profimedia

- Veza između povećane smrtnosti kod muških pacijenata koji su primili transfuziju od žena koje su bile trudne ukazuje na mogući mehanizam utemeljen na imunološkim promenama koje se javljaju tokom trudnoće - rekao je dr. Ruger Midelburg iz ‚‚Sanquin Researcha".

- Postoji i alternativno objašnjenje koje se temelji na razlici u količini gvožđa između žena koje su prošle trudnoću i muškaraca. Neka istraživanja pokazuju da postoji i razlika u crvenim krvnim ćelijama između polova - napomenuo je on.

foto: pixabay.com

U slučaju da se u novim istraživanjima pokažu iste posledice transfuzije krvi od donora sadašnjih ili prethodnih trudnica, to bi moglo značiti da će se dogoditi velike promene u transfuzijskoj medicini.

foto: profimedia

(Espreso.co.rs / Izvor: telegraph.co.uk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.