HOMEOPATIJA IZAZIVA RAK? Naučnici apeluju na ljude da ODMAH prestanu da koriste ove biljne dodatke! (FOTO) (GIF)
Foto: Pixabay

opasno po zdravlje

HOMEOPATIJA IZAZIVA RAK? Naučnici apeluju na ljude da ODMAH prestanu da koriste ove biljne dodatke! (FOTO) (GIF)

Čak 78 odsto uzoraka raka ima mutaciju povezanu s izloženošću AA kiselini

Objavljeno: 09:26h

Naučnici su otkrili da homeopatski biljni dodaci ishrani, koji se često uzimaju kao suplementi za poboljšanje stanja organizma ne samo da mogu biti opasni, već mogu i izazvati rak, piše IFL Science.

Naime, biljni dodaci koji sadrže AA kiselinu (arahidonska kiselina) povezani su sa karcinomom jetre, sudeći po uzorcima prikupljenim u bolnicama širom sveta.

foto: giphy

AA kiselina se najčešće nalazi u biljkama koje u homeopatiji olakšavaju začeće ili ubrzavaju procese zaceljivanja. Studija, objavljena u časopisu Scenice Translation Medicine, otkrila je kako čak 78 odsto uzoraka raka prikupljenih u Tajvanu ima mutaciju povezanu s izloženošću AA kiselini.

foto: giphy

Naučnici su pregledali 98 odsto uzoraka hepatocelularnog karcinoma, najčešćeg tipa raka jetre i najčešćeg uzroka smrti kod ljudi s cirozom. U Kini je pronađeno oko 47 odsto uzoraka s "potpisima" AA mutacije, u Koreji oko 13 odsto, a u SAD i Evropi za vrednost je bila oko 4,8 posto, što se objašnjava manjim trošenjem tih suplemenata na Zapadu.

foto: giphy

Naučnici sada apeluju na strožu kontrolu biljnih lekova, proveru sastava suplemenata pre kupovine i stavljanje oznake upozorenja na proizvod, a neki se čak zalažu i za potpunu zabranu tih dodataka.

foto: giphy

(Espreso.co.rs / Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.