PRAVA ISTINA O MMR VAKCINI: Ako dete dobije male boginje, može izgubiti sluh, dobiti zapaljenje mozga i UMRETI! (FOTO)
Foto: profimedia

ovo morate znati!

PRAVA ISTINA O MMR VAKCINI: Ako dete dobije male boginje, može izgubiti sluh, dobiti zapaljenje mozga i UMRETI! (FOTO)

Ako nevakcinisano dete dobije male boginje može izgubiti sluh, dobiti upalu plućа, ali i zapaljenje celog mozga, pa čak i da umre

Objavljeno:

Šećer budi ćelije karcinoma i čini ih agresivnijim! (FOTO)

Tokom 2015. godine 134.200 osoba je umrlo zbog morbila u svetu, 367 ljudi svаkоg dаnа, оdnоsnо 15 svаkоg sаtа. Ako nevakcinisano dete dobije male boginje može izgubiti sluh, dobiti upalu plućа, ali i zapaljenje celog mozga, pa čak i da umre. A epidemija malih bognja samo što nije zadesila i Srbiju! piše blic.rs.

Ovo su potpuno činjenice o malim boginjama, o kojima bi trebao da bude informisan svaki roditelj koji odbija da vakciniše svoje dete, jer takvom odlukom ugrožava i zdravlje tuđe dece. Ali ne samo i dece - ispostavilo se da su u riziku i svi oni koji su rođeni pre 1993. godine!

Zato vam predstavljmo sve o MMR vakcini, istinama i velikim zabludama koje prate ovu vakcinu, kao i šta znači "kolektivni imunitet", koliko je on važan i kako se narušava. Dugogodišnja negativna kampanja protiv ove vakcine dovela je do toga da roditelji sumnjaju u njene pozitivne efekte, a kao rezultat svega toga su epidemije koje se polako razbuktavaju u mnogim evropskim zemljama.

foto: pixabay.com

Šta je MMR vakcina?

Ona štiti protiv tri virusne bolesti – malih boginja (morbilli), crvenke (rubele) i zaušaka (mumpsa). Prve dve bolesti spadaju u grupu osipnih groznica, gde se pored povišene temperature, kašlja, javlja i različita ospa na koži. Zauške se pojavljuju u vidu otoka pljuvačnih žlezdi ispod uva i u donjem delu vilice, javlja se povišena temperatura i otežano gutanje. Sve tri bolesti imaju svoj klinički tok, ali ono čega se svi plašimo su komplikacije.

Komplikacije: Zapaljenje mozga, upala pluća, gubitak sluha...

Komplikacije zauški su zapaljenje moždanica (meningitis) ili mozga (encefalitis), kao i testisa i jajnika, što može imati za posledicu sterilitet kod muškaraca, kao i gubitak sluha. Rubeola takođe ima komplikacije u vidu zapaljenja pluća ili encefalitisa, a ukoliko žena nije preležala ovu bolest ili nije vakcinisana, u toku trudnoće može dovesti do pobačaja.

Ipak su komplikacije najčešće kod malih boginja, gde su kod čak 30 odsto obolelih prisutne komplikacije, posebno kod dece uzrasta do pet godina. Tada se javljaju pneumonija, gubitak sluha i zapaljenje celog mozga (panencefalitis) koji se uglavnom završava fatalno.

foto: pixabay.com

Zašto je važan kolektivni imunitet i kako ga sačuvati?

Odbijanjem vakcinacije dece narušava se kolektivni imunitet, koji se postiže kada je najmanje 95 odsto stanovništva vakcinisano. A prema poslednjim podacima epidemiologa, taj broj sada iznosi tek 50 odsto! Roditelji koji odbijaju da vakcinišu dete, ne samo da njega dovode u rizik, nego i mališane sa kojima se to dete druži.

Obzirom na to da epidemije kreću u dečjem uzrastu, u školama i vrtićima, upravo vakcinisana deca su ta koja prave kolektivni imunitet i na taj način štite i svoje roditelje, bake i deke, koji ili nisu vakcinisani ili su primili samo jednu dozu cepiva koja ih ne štiti u potpunosti, što je slučaj sa svima rođenima pre 1993. godine.

foto: pixabay.com

Ko je sve ugrožen ako dođe do epidemije?

Zabluda je da su ugrožena samo nevakcinisana deca. Šansu da dobiju male boginje imaju i vakcinisana deca ukoliko dođe do epidemije. Pored njih rizik od infekcije ovim virusom imaju i svi koji su rođeni pre 1993. godine, koji su od virusa zaštićeni samo sa jednom dozom cepiva. Naime, oni mogu da obole, a da im se uopšte ne pojave simtomi! U tom slučaju su takođe zarazni i virus mogu da prenesu na druge.

Druga solucija je da im klinički tok bolesti bude blaži. Međutim, postoji i kategorija stanovništva koja je rođena pre 1971. godine i koji uopšte nije zaštićena, ukoliko nije preležala male boginje, jer tada nije ni postojalo cepivo protiv morbila.

foto: pixabay.com

Neželjenih efekata ima, ali autizam to svakako nije

Svaki lek, pa i vakcina ima neželjene efekte. Tako i MMR vakcina može da dovede do dve grupe neželjenih efekata: Prvi su standardni, koji podrazumeva otok i crvenilo na mestu davanja vakcine, kao i blaga temperatura prvih dan, dva od davanja. Drugi efekti su kasni. Nastupaju nedelju do dve posle vakcinacije, a ispoljavaju se kao blagi znaci bolesti protiv koje je dete vakcinisano.

Tako može da se javi povišena temperatura, otok kapaka, crvenilo kože, ponekad i uvećanje limfnih čvorića na vratu. To traje par dana, nekad i duže, a ponekad se zaboravi na vakcinaciju, pa se stanje deteta proglasi za neku novu infekciju i nepotrebno se leči. Međutim, ovi efekti su prolazni, pa uz malo strpljenja i lekova za obaranje temperature sve prođe.

foto: pixabay.com

Kako je nastala zabluda o autizmu?

MMR vakcinu bije loš glas zbog navodne povezanosti ove vakcine i pojave autizma. A sve je počelo još u februaru 1998. godine kada je Endrju Vejkfild, inače abdominalni hirurg, sa saradnicima u časopisu "Lanset" objavio članak o tome da MMR vakcina izaziva autizam. Članak su preneli mnogi mediji i tako je počeo lanac straha i nove pojave bolesti za koje se mislilo da su iskorenjene, što se pre svega odnosi na male boginje.

Mnogi autori kasnije su na osnovu tog rada pokušavali da potvrde korelaciju morbila i autizma, ali nisu uspeli. Pored toga, novinar "Sandej Tajmsa" 2004. godine otkrio je da "Lanset" nije proverio sve navode u članku pre nego što je objavljen, kao i to da je Vejkfild imao finansijsku dobit od svojih trvdnji, koje nije mogao da obrazloži. Epilog cele priče je da se časopis "Lanset" u potpunosti ogradio i odbacio tvrdnje Vejkfilda, koji je izbačen iz Lekarske komore Engleske.

foto: pixabay.com

Kada dete može da primi vakcinu, a kada se ona može odložiti?

Daje se u drugoj godini života (mada ima zemalja gde se ova vakcina daje koji mesec ranije). Dakle, posle prvog rođendana. To ne znači da vakcina mora odmah da se da čim dete zakorači u drugu godinu života, ali nema potrebe ni da se preterano odlaže. Važno je da dete bude potpuno zdravo kada se vakciniše.

Odlaže se ukoliko dete ima visoku temperaturu preko 38 stepeni, stomačnu infekciju s povraćanjem i kada imunitet deteta može da oslabi i kada dete ima crvenilo po koži. Vakcinacija se do daljeg odlaže kada se ustanovi da je dete alergično na jaje. Tada se alergijske probe rade ponovo kada dete napuni tri godine. Lažne kontraindikacije, na koje se roditelji najčešće izvlače, jesu curenje nosa, kašalj, dete pije antibiotik, inhalacija.

foto: pixabay.com

Kazne za odbijanje vakcine

Za one roditelje koji ne žele da vakcinišu svoje mališane postoje kazne za odbijanje vakcinacije. Nekada su iznosile 50.000 dinara, a sada kad je zakon promenjen, mame i tate moraju da plate čak i do 150.000 dinara ako neće da vakcinišu dete.

foto: profimedia

(Espreso.co.rs / Izvor: blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.