Zbog čega ne možeš da prestaneš da jedeš čips? (FOTO) (GIF)
Foto: profimedia

i vi ga volite

Zbog čega ne možeš da prestaneš da jedeš čips? (FOTO) (GIF)

Kada hrani dodate so, mozak želi koliko god može dodatne soli i dopamina, a to nema nikakve veze se ukusom

Objavljeno: 09:57h

Ako imate ovu krvnu grupu, veća je verovatnoća da ćete nekad imati srčani udar! (FOTO) (GIF)

Često se dešava da otvorite kesicu čipsa i da on samo odjedanput ‚‚magično" nestane. Naučnici su napokon objasnili zašto je ova grickalica tako neodoljiva.

Razlog zbog kog stalno vraćate ruku u kesicu sa čipsom nema prevelike veze sa krompirom, bez obzira na to koliko su neki strastveni prema njegovom hrskavom i tankom obliku.

foto: giphy

Dve glavne karakteristike čipsa jesu da je slan i mastan, a prema brojnim naučnim studijama koje su sprovedene, jedenje slane hrane podstiče otpuštanje dopamina, neurotransmitera odgovornog za središte limbičkog sistema koji reguliše funkcije povezane sa zadovoljstvom.

Zbog toga, jedanput kada ga mozak okusi, jednostavno ga želi još. Jedno australijsko istraživanje je potvrdilo ove rezultate. Ispitanicima je rečeno da od četiri ponuđena jela za ručak, mogu jesti šta god da odaberu i u količinama kojima žele.

foto: profimedia

Svake nedelje im je ponuđena i jedna vrsta testenine kojoj je samo menjana razmera soli i masti, prve nedelje je bila manje masna i s malo soli, a sledeće jako masna i dobro posoljena.

Bez obzira na masnoću, ispitanici su jeli 11 procenata više hrane koja je bila slanija. Ako je hrana manje slana, lakše je kontrolisati se i biti umeren, objasnio je autor studije Rasel Keast.

foto: giphy

Međutim, kada hrani dodate so, mozak želi koliko god može dodatne soli i dopamina.

foto: pixabay.com

(Espreso.co.rs / Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.