Ne forsirajte izbeljivanje! Žuti zubi su snažniji i zdraviji od belih! (FOTO) (GIF)
Foto: profimedia

Naučnici tako kažu

Ne forsirajte izbeljivanje! Žuti zubi su snažniji i zdraviji od belih! (FOTO) (GIF)

Iako mnogi smatraju da su žuti zubi odraz loše higijene, to u stvari ne mora da uvek znači to

Objavljeno:

Imate li kratak ili dugačak dlan? Šta to govori o vašoj sudbini? (FOTO) (GIF)

Zubi su prirodno pomalo žućkasti zbog zubnog koštanog tkiva, i to je normalno, ističu naučnici. Zbog toga je u stvari greška izbeljivati ih jer ih to poprilično oslabljuje.

Iako mnogi smatraju da su žuti zubi odraz loše higijene, to u stvari ne mora da bude uvek slučaj. Naučnici kažu da su ustvari snažniji i zdraviji od belih zuba. Objašnjavaju da je gleđ zapravo plavo-bele boje, a dentin (koštano tkivo zuba) ispod nje prirodno žuto. To stvara svetlo sivu ili svetlo žutu boju. Proces izbeljivanja je ono što slabi zube.

foto: giphy

- Proizvodi za izbeljivanje sadrže vodonikov peroksid koji se širi kroz gleđ i razgrađuje spojeve koji izazivaju promenu boje, poznate kao - hromogeni spojevi, a zubi postaju belji - objasnila je Adriana Manso, profesor stomatologije na Univerzitetu ‚‚British Columbia" u Vankuveru.

foto: profimedia

Dodaje da proizvodi za izbeljivanje zuba mogu imati više nuspojava, poput oštećenja zubne gleđi, nadraženosti zubnog mesa, osetljivosti zuba i još mnogo toga. Napominje da su neki od negativnih učinaka trajni i nemoguće ih je kasnije popraviti - poput oštećenja zubne gleđi.

foto: giphy

(Espreso.co.rs / Izvor: rd.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.