Šta znači pričanje u snu? Ko i zašto najviše priča noću? (FOTO) (GIF)
Foto: profimedia

može biti smešno

Šta znači pričanje u snu? Ko i zašto najviše priča noću? (FOTO) (GIF)

Poremećaj u ponašanju za vreme REM faze sna može rezultirati vikanjem i roktanjem

Objavljeno:

Samo jedan detalj na vama otkriva da li ste seljanka ili dama! (FOTO)

Pričanje u snu se zove somnilokvija. Jedan je od oblika parasomnije, odnosno smetnji u ponašanju za tokom spavanja. Karakteriše ga pričanje u dubokom snu. Često je i ne smatra se medicinskim problemom.

Pričanje u snu može biti smešno, zabavno, fascinantno ali i sramotno. Možda ste pričali o nečemu što ste sanjali, odnosno proživeli tog dana, a možda ste i otkrili onome pored vas više nego što ste želeli.

Ljudi u snu pričaju najviše 30 sekundi po epizodi, ali neki mogu da pričaju više puta u istoj noći. Ponekad su to jasni izrazi i možete potpuno razumeti šta spavač govori. Ali katkad će to biti i mumljanje koje se teško dešifruje. Dok ih slušate, činiće vam se da se obraćaju sami sebi. Neki šapću, a neki i viču.

foto: giphy

Ko priča u snu?

Polovina dece između tri i deset godina priča u snu, a tek mali broj odraslih - oko 5 procenata. Neki mogu da pričaju svaku noć, a momci i devojke rade to podjednako.

Stručnjaci veruju da je pričanje u snu nasledno.

foto: profimedia

Zašto pričate u snu?

Naučnici još nisu sigurni pričamo li u snu ili ne jer se somnilokvija javlja u svim fazama sna. U većini slučajeva je potpuno bezopasna, ali ponekad može biti znak poremećaja spavanja ili određenog zdravstvenog stanja.

Tokom noćnih terora ili strahova deca vrište, viču i udaraju se. Teško ih je probuditi iz tog stanja. Deca koja imaju noćne terore češće mesečare i pričaju u snu. Pričanje u snu može se javiti tokom mesečarenja ali i poremećaja hranjenja u snu, stanja u kom čovek jede u snu.

Poremećaj u ponašanju za vreme REM faze sna može rezultirati vikanjem, roktanjem pa čak i nasilnim ponašanjem.

foto: giphy

Šta sve može podstaći pričanje u snu?

Ako inače ne pričate u snu, a odjednom počnete, to može biti i zbog sledećih razloga:

Određenih lekova

Emotivnog stresa

Temperature

Mentalnih poremećaja

Uticaja narkotika

Adamu Rosenbergu, fimografu i video uredniku iz SAD-a prijatelji su rekli da često priča u snu pa se odlučio snimiti. Napravio je kompilaciju svojih najboljih ‚‚provala" i objavio na YouTubeu.

Pogledajte:

Kad treba posetiti lekara?

Ako se pričanje u snu odjednom javi u odrasloj dobi i ako je propraćeno strahom, vrištanjem i nasilnim reakcijama dobro bi bilo posetiti lekare specijalizovanr za spavanje.

Takođe, ako mislite da vaše dete ima problema sa snom, dobro je porazgovarati s pedijatrom kako biste saznali više. Kod odraslih je pričanje u snu povezano s manjkom sna, pa čak i nesanicom, kaže specijalista za spavanje Majkl Breus.

foto: giphy

Može li se smanjiti?

Nema poznatog načina da se smanji pričanje u snu. Izbegavanje stresa i puno sna smanjiće verovatnoću vaših noćnih razgovora.

Možete voditi dnevnik spavanja koji će vam pokazati kakav vam je ritam spavanja i buđenja. Vodite ga dve neelje. Zapišite vreme odlaska u krevet, vreme kada ste otprilike zaspali i kada ste se probudili. Dobro je zapisati i eventualne lekove koje ste pili i u koje doba dana ste ih uzimali. Šta ste pili svaki dan, pogotovo pića s kofeinom i alkohol. Zapišite i kada ste vežbali.

foto: Thinkstock

(Espreso.co.rs / Izvor: 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.