Oni koji jedu više masti su mnogo zdraviji! (FOTO) (GIF)
Foto: profimedia

masno je, ali je bolje za vas

Oni koji jedu više masti su mnogo zdraviji! (FOTO) (GIF)

Hrana koja uključuje mnoštvo ugljenih hidrata koji se nalaze u testenini, pirinču i hlebu je jedna od najnezdravijih

Objavljeno:

7 simptoma depresije! Možda je imaš i baš ti! (FOTO) (GIF)

Rezultati velikog istraživanja kanadskih naučnika pokazuje da ishrana s malim udelom masnoća povećava rizik za preuranjenu smrt. To se događa jer osobe neretko zamene masnoće s hranom punom ugljenih hidrata koja ne sadrži važne hranjive materije.

Ishrana koja uključuje mnoštvo ugljenih hidrata koji se nalaze u testenini, pirinču i hlebu je jedna od najnezdravijih. Studiju, koja je objavljena u časopisu ‚‚Lancet" pokazuje da je na 135.000 odraslih osoba u 18 zemalja na kojima je sprovedeno istraživanje rizik od preuranjene smrti bio veći za 28 procenata, među onima koji su konzumirali rafinisane šećere i suhomesnate proizvode, odnosno mesne prerađevine.

foto: giphy

Te osobe su živele kraće od onih koje su konzumirale maslac, sireve i meso. Rezultati istraživanja predstavljeni su na kongresu Evropske asocijacije kardiologa koji se održao u Barseloni.

Doktor Mahšid Dehghan, vođa studije i naučnik na Univerzitetu McMaster, istakla je da se decenijama smernice zdrave hrane fokusiraju na smanjenje masnoća i zasićenih masnih kiselina, ali da organizmu trebaju masnoće.

foto: profimedia

Ona tvrdi da se u njima nalaze vitamini i esencijalne kiseline koje imaju važnu ulogu za organizam. Kada se unos masnoća smanji na najniži nivo, organizam se ‚‚lišava" svih tih važnih minerala.

Doktor Dehghan i njene kolege smatraju da nizak unos zasićenih masnih kiselina povećava izglede za preuranjenu smrt za 13 procenata, dok konzumiranje veće količine svih vrsta masnoća smanjuje taj rizik za čak 23 procenta. Tvrde da su svi oni koji dnevno u organizam unesu više od 60 procenata kalorija iz ugljnih hidrata imaju veće šanse za preuranjenu smrt.

foto: giphy

(Espreso.co.rs / Izvor: zdravakrava.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.