Smanji malo! 10 znakova da jedeš previše mesa! (FOTO) (GIF)
Foto: profimedia

mogli bi se iznenaditi

Smanji malo! 10 znakova da jedeš previše mesa! (FOTO) (GIF)

Umorni ste, a naspavali ste se, imate neprijatan dah i osećate vrtoglavicu? Ma pojma nemate šta sve možete osećati ako unosite previše proteina

Objavljeno:

5 tipova muškaraca koje svaka žena želi i šta tačno ne valja s njima! (FOTO) (GIF)

Ako ste često umorni, a naspavani ste, možda jednostavno jedete previše mesa. Dehidracija, vrtoglavica, umor i pojačani srčani ritam mogu biti direktna posledica unosa previše proteina, pa bi trebalo da ih smanjite.

Preterivanje s mesom može pokrenuti štetne procese u organizmu jer povećan unos proteina ima i negativne posledice na zdravlje. Moguće je i da ne podnosite dobro meso, odnosno da ste intolerantni na njega. Proteine možete uzimati u tom slučaju iz drugih namirnica i osećati se bolje.

10 znakova da jedeš previše mesa!

foto: giphy

1. Dehidracija

Ako jedete puno mesa telo će početi da sagoreva sopstvene rezerve masti razbijajući ih na male komadiće - ketone. Povišena količina ketona u organizmu utiče na povećani rad bubrega koji troše mnogo vode. Rezultat ovog procesa je dehidracija.

foto: profimedia

2. Umor i vrtoglavica

Velika količina proteina može izazvati osećaj umora. Iako se može povremeno pojavljivati, stručnjaci s Klinike Mejo kažu da je to direktna posledica smanjenog unosa ugljenih hidrata. Ako vas uz to prati i gorušica, to je jasan znak da vaše telo ne podnosi meso najbolje i da mu treba mnogo vremena da ga preradi. Ako se osećate loše nakon mesnog ručka na poslu i to vas ometa u radu, zamenite meso laganijim ručkom.

foto: giphy

3. Nadutost

Ako primetite da ste se naduli nakon mesa, to je jasan znak malapsorpcije i da telo ne uspeva da preradi tu namirnicu kako treba. Ako se osećate loše nakon jedenja mesa, pokušajte da ga izbacite na kratko vreme da biste videli hoće li vam biti bolje.

foto: profimedia

4. Glavobolja

Smanjeni unos ugljenih hidrata može izazvati i glavobolje, a glavobolje se pogoršavaju sa većom razlikom između unosa ugčljenih hidrata i proteina.

foto: giphy

5. Lupanje srca

Odnosi se na jak, nepravilan ili ubrzan srčani ritam kom je, između ostalog, uzrok i previše proteina.

foto: profimedia

6. Bubrežni kamenac

Unosom proteina kroz crveno ili belo meso u organizam, unosite i povećanu količinu kiseonika. Posledica je stvaranje viška kalcijuma koje telo pokušava da izbaci kroz bubrege.

foto: giphy

7. Slabost

Klinika Mejo upozorava da se smanjenim unosom ugljenih hidrata i povećanim unosom proteina otežava rad mišićnoj masi u telu i da se pritom stvara opšti osećaj slabosti.

foto: profimedia

8. Opstipacija

U skupinu ugljenih hidrata spadaju i vlaknasto povrće kao što su mahunarke koje poboljšavaju rad creva. S povećanim unosom proteina u telo, telo teže razgrađuju proteine, stolica je tvrđa i lakše nastaje opstipacija. Osim toga, opstipaciju mogu izazvati i komadi crvenog mesa koji su bogati masnoćom. Mastima treba više da se razgrade, ali katkad uzrok kod nekih može biti i visoka količina gvožđa u mesu.

foto: giphy

9. Dijareja

Druga krajnja nuspojava prečestog jedenja mesa i mesnatih proizvoda je i dijareja.

foto: profimedia

10. Loš zadah

Znak da vaše telo teško prerađuje meso. Ako meso ne može da se dobro probavi, to će uticati i na vaš dah ali i na ostale telesne mirise.

foto: giphy

(Espreso.co.rs / Izvor: 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.