Pšenica, ključevi, žabe i zečevi! 8 najbizarnijih testova za trudnoću od starih Egipćana do Grka! (FOTO) (GIF)
Foto: pixabay.com

kad vidiš znakove

Pšenica, ključevi, žabe i zečevi! 8 najbizarnijih testova za trudnoću od starih Egipćana do Grka! (FOTO) (GIF)

Kućni testovi kakvi danas postoje se lako nabavaljaju, ali put do njihovog nastanka i nije bio baš tako lak

Objavljeno:

5 najdosadnijih ljudi na svetu! Da li si i ti među njima? (FOTO) (GIF)

Prvi zapisi o testovima na trudnoću datiraju iz perioda starog Egipta. Radilo se o metodi koja je i dan danas jako precizna, ali jako čudna. Ova vrsta testa na trudnoću je bila tačna u 70 procenata slučajeva.

Osim ove postojao je i niz drugih metoda, a sve su doprinele razvoju današnjih modernih testova. Zahvaljujući jednoj bizarnoj metodi koja se radila na zečevima i miševima, otkriven je hormon poznat kao Humani horionski gonadotropin, hCG.

foto: giphy

1. Egipćani

Žena koja je mislila da je trudna pomokrila bi se u posudicu u koju je stavila ječam i pšenicu. Ostavila bi da to odstoji preko noći, pa ako seme proklija to znači da je trudna. Ovom metodom su čak određivali i pol deteta, ali to se nije pokazalo kao precizno. Ako je proklijao samo ječam, tada je žena nosila devojčicu, a ukoliko se radilo o pšenici, to je bio znak da će dobiti sina.

Moderni naučnici su odlučili da malo pobliže prouče ovu metodu pa su 1963. godine laboratorijskim testovima došli do zaključka da je seme klijalo zbog povišenog nivoa estrogena jer on stimuliše rast.

foto: pixabay.com

2. Stara Grčka

Dok su stari Egipćani bili sasvim zadovoljni svojom metodom, stari Grci su imali nešto drugačiju. Tadašnji lekari su savetovali ženama koje nisu sigurne da li su trudne ili ne, da u vaginu stave komad luka i ga tako drže tokom noći.

Ako je sledećeg jutra njen dah mirisao na luk, to je pokazivalo da trudnoće nema. Ova čudna metoda temeljila se na ideji da je utroba otvorena i da miris luka kao tunelom dolazi do usta. U slučaju trudnoće bilo bi prepreka na tom tunelu, pa ne bi mogao da se oseti miris luka iz usta.

foto: giphy

3. Zbirka ženskih medicinskih knjiga iz 15. veka

Da bi žena otkrila da li je trudna bilo je potrebno da piški u neku posudu, pa da u to ubaci ključ ili rezu, mada je ključ bio preporučljiviji. To je trebalo da ostane u urinu tri ili četiri sata, pa da se prospe urin iz posude i da se skloni ključ. Ako se u posudi video otisak ključa to je značilo da je žena trudna, a ako nema otiska to je značilo da nije.

foto: pixabay.com

4. Pogled u ženu

Neki su trvrdili da mogu da otkriju da li je žena trudna pogledom. Žak Giljerm, lekar iz 16. veka i autor uticajnog istraživanja iz oblasti oftamologije je tvrdio da ženama može da otkrije da li su trudne. On je govorio da već u drugom mesecu trudnoće, ženske oči postaju duboke sa malim zenicama, kapci više padaju i pojavljuju se sitne vene u uglovima. To nije bilo tačno, ali je činjenica da trudnicama može oslabiti vid tokom trudnoće.

foto: giphy

5. ‚‚Videti znak"

U ranoj fazi trudnoće, vagina i grlić materice mogu da promene boju i da postanu malo tamniji, zahvaljujući povećanom protoku krvi u to područje. Ova indikacija trudnoće je prvi put primećena 1836. godine, a prmetio ju je jedan francuski lekar. Kasnije je ta pojava postala poznata pod nazivom Čedvikov znak, nakon što je je Džejms Čedvik, na sastanku Američkog akušerskog društva 1886. godine otkrio drugim lekarima. Ova metoda se nije puno koristila, jer u 19. veku takve vrste pregleda nisu bile uobičajene (lekar bi morao da gleda ženu u vaginu).

foto: pixabay.com

6. Proricanje iz mokraće

Zvuči bizarno, ali postojalo je verovanje da je mokrenje žena u trudnoći drugačije od žena koje nisu trudne, što je u 16. veku dovelo do navale evropskih ‚‚mokraćnih proroka". Ovi takozvani stručnjaci su tvrdili da mogu da ustanove da li je žena trudna na osnovu izgleda i boje njenog urina. Neki od njih su mešali urin sa vinom da bi dobili preciznije rezultate. Ovaj test nije imao neki uspeh jer alkohol može da reaguje na proteine prisutne kod trudnica.

foto: giphy

7. Test sa zecom

Pored opservacionih testova kakav je bio Čedvikov test, ostali testovi su bili jako neprijatni i to do 20. veka. Istraživanje hormona koje se razvijalo je često uključivalo i životinje, zečeve, pacove, miševe...

1920. godine nemački naučnici Selmar Ašhšeim i Bernhard Zondek su utvrdili da postoji specifičan hormon prisutan u mokraći trudnica koji je povezan sa rastom jajnika. Sada je taj hormon poznat kao Humani horionski gonadotropin, hCG. Ove rezultate su dobili tako što su ubrizgavali urin trudnica u krv seksualno nezrelih zečeva, pacova i miševa što bi na njima izazvalo ubrzan razvoj janika.

Prema savremenom medicinskom časopisu to se radilo ovako: U krv mševa ili zečeva je ubrizgavana ženska mokraća, nakon 5 dana životinje su ubijane. Na autopsiji je posmatran reproduktivni sistem životinja, ako su jajnici životinja bili uvećani značilo je da je žena trudna, ako nisu da nije.

foto: giphy

8. Test sa žabom

Iako je funkcionisao kao test sa zečevima, ovaj je bio malo humaniji. Krajem 1940. naučnici su otkrili da ako trudna žena ubrizga mokraću u puža ili žabu, one će za jedan dan položiti jaja. Za ovaj test je korišćena određena vrsta žaba.

foto: pixabay.com

(Espreso.co.rs / Izvor: mentalfloss.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.